• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vekarić: BiH opstruiše optužnicu

Tužilaštvo Srbije samoinicijativno otvorilo predmet "Dobrovoljačka", zbog opstrukcija iz BiH. Logoraši Srpske: Blokiraćemo BiH!

 Vekarić: BiH opstruiše optužnicu Izvor: MONDO

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić rekao je za "Glas Srpske" da je ovo tužilaštvo dokaze za zločin nad vojnicima JNA prikupljalo od 2006. i dostavljalo Tužilaštvu BiH, ali da su odlučili da sami otvore prosec, kada su vidjeli da se u BiH on opstruiše.

Taj predmet je kod nas od 2006. godine, iscrpno smo radili na njemu i očekivali da će naše kolege iz BiH procesuirati jedan od najvećih zločina u BiH, nadali se da će materijal koji smo skupili biti njima upotrebljiv.

Medutim, kada smo definitivno uvidjeli, po odgovorima koje smo dobijali iz BiH po ovom i drugim zahtjevima za međunarodnu pravnu pomoć, da se postupak opstruiše, krenuli smo u proces u skladu sa našim zakonom, rekao je on u intervjuu za "Glas Srpske".

Dodao je da je policija po nalogu istražnog sudije raspisala potjernicu za 19 osumnjičenih, ali da imena ne može da kaže, jer je sve i dalje u fazi istrage.

Komentarišući zahtev Tužilaštva BiH da sada preuzme predmet nakon raspisivanja potjernice, Vekarić je rekao da "vjerovatno, kao i u slučaju 'tuzlanske kolone' postoji miješanje politike u pravosudnu stvar".

Istakao je da Tužilaštvo Srbije insistira na potpisivanju Sporazuma o ustupanju dokaza sa BiH, kao što je potpisalo sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

Insistiramo na potpisivanju Sporazuma o ustupanju dokaza, istog onakvog kakav je potpisan i sa Crnom Gorom i sa Hrvatskom.

Međutim, rekao je Vekarić, Bosna i Hercegovina insistira na mjestu izvršenja krivičnog djela, kao jedinom opredeljujućem faktoru za procesuiranje ratnih zločina.

Logoraši Srpske: Blokiraćemo BiH!

Ukoliko Tužilaštvo BiH ne podigne optužnicu protiv Ejupa Ganića, Savez logoraša RS najavio blokadu svih saobraćajnica u BiH.

Predsjednik Saveza Branislav Dukić rekao je za banjalučku štampu da bivši logoraši više nemaju strpljenja i ne vjeruju lažnim obećanjima da će izvršioci i nalogodavci monstruoznih zločina nad Srbima konačno biti izvedeni pred lice pravde.

"Ukoliko Tužilaštvo BiH ne podigne optužnicu protiv bivšeg člana ratnog Predsjedništva Ejupa Ganića, jednog od najodgovornijih za zločine počinjene nad srpskim narodom u Sarajevu, Savez logoraša RS blokiraće saobraćajnice u BiH i na taj način izraziti protest zbog, nerada pravosudnih organa BiH", rekao je Dukić.

Ponovio je za "Fokus" niz primjedbio koje ovo udruženje ima na rad Tužilaštva.

"Tužilaštvo BiH jednostavno ne radi svoj posao i to je dokazalo nebrojeno puta do sada. Godinama smo pitali šta je sa 300 predmeta koje je Haški tribunal u oktobru 2004. godine vratio u nadležnost domaćeg pravosuđa i godinama su nam davali različite odgovore i objašnjenja. Nema više čekanja. Ili će protiv Ganića i ostalih osumnjičenih u predmetu "Dobrovoljačka ulica" biti podignute optužnice ili ćemo blokirati sve puteve u BiH i na taj način pokušati da dođemo do pravde", poručio je Dukić.

Licemjernim je ocijenio postupak Tužilaštva BiH koje je u slučaju "Dobrovoljačka" reagovalo tek poslije vijesti da je MUP Srbije raspisao potjernice za Ganićem i još 18 lica, osumnjičenih da su učestvovali u napadu na kolonu JNA u ovoj ulici 3. maja 1992. godine.

Ejup Ganić, naveo je Dukić, jedna je od najmračnijih figura na političkoj sceni ratne BiH. Prema Dukićevim riječima, čak je i komandant UNPROFOR-a, kanadski general Luis Mekenzi, u svojoj knjizi "Mirovnjak: Put do Sarajeva" napisao da je upravo Ganić naredio napad na kolonu JNA, koja se po dogovoru tadašnjeg bošnjačkog političkog vrha i JNA povlačila iz Sarajeva. U tom napadu, podsjetio je Dukić, ubijena su 42 pripadnika JNA, a ranjena 73.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE