• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD potvrdile da razmatraju Karadžićeve zahtjeve

Vlasti SAD potvrdile su da razmatraju zahtjeve Radovana Karadžića da mu dostave dokumenta o sastanku Holbruka i Miloševića.

 SAD potvrdile da razmatraju Karadžićeve zahtjeve Izvor: MONDO

Sastanak Ričarda Holbruka sa tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem desio se u julu 1996. SAD razmatraju i da omoguće Šešelju razgovor s diplomatom koji je tom susretu prisustvovao.

"Vlada SAD može da potvrdi da je, u odgovoru na zahtjev Radovana Karadžića u pismu od 11. decembra 2008, započela pretragu za materijalima koji bi odgovarali tom zahtjevu, kao i da je pokrenula proceduru kojom bi se njen zvaničnik učinio dostupnim za intervju", piše u pismu koje je sudskom vijeću Tribunala uputila Ambasada SAD u Hagu.

Karadžić tvrdi da je na navedenom sastanku, održanom 18-19. jula 1996. u Beogradu, postignut sporazum po kojem je Holbruk - u ime SAD, Savjeta bezbjednosti UN i samog Tribunala - garantovao da on neće biti uhapšen, niti izveden pred sud u Hagu, ukoliko se povuče s dužnosti predsjednika Republike Srpske i iz javnog života.

Preko svog pravnog savjetnika Pitera Robinsona, Karadžić je od Vlade SAD zatražio "sve informacije" o tome šta je Holbruk na sastanku govorio o "hapšenju ili krivičnom progonu Karadžića", te "sve snimke, transkripte, bilješke ili memorandume" o telefonskim razgovorima Holbruka sa drugim zvaničnicima SAD tokom pregovora, kao i o telefonskim razgovorima između Miloševića i Karadžića u isto vrijeme.

Karadžić traži i da SAD omoguće njegovom savjetniku Robinsonu razgovor sa ambasadorom Filipom Goldbergom (Phillip) koji je prisustvovao razgovoru Holbruka i Miloševića.

U odgovoru na Karadžićeve zahtjeve, SAD su kao preduslov zatražile da Tribunal i odbrana garantuju da će tražene materijale - ako postoje - koristiti samo kao osnovu za prikupljanje novih dokaza, te da ih neće objelodaniti, niti drugačije upotrebiti, bez dozvole vašingtonske administracije.

O tome da li će pružiti tu garanciju, koja je predvidjena sudskim pravilnikom, sudsko vijeće predsjedavajućeg Ijana odlučiće naknadno.

Karadžić je optužen je za genocid u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, te zločine protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima širom te republike 1992-95. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE