• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zeleno svjetlo" za bescarinski uvoz šećera

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH završio je stijedu naveče zasijedanje usvojivši ili uputivši na ramatranje nekoliko zakona.

 "Zeleno svjetlo" za bescarinski uvoz šećera Izvor: MONDO

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi BiH, kojim se omogućava uvoz 50.000 tona sirovog šećera za preradu u BiH, usvojen je u srijedu naveče u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ovim prijedlogom zakona domaćim proizvođačima nastoje se stvoriti približno isti uslovi privređivanja kao proizvođačima u zemljama potpisnicama Cefte.

Poslanici su podržali Prijedlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kojim se obezbjeđuje besplatna pravna pomoć optuženom ukoliko nema dovoljno sredstava da plati branioca i ako interesi pravde to zahtijevaju.

Cilj ovog zakonskog prijedloga je da se, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, poboljša pristup pravdi.

Predstavnički dom nije usvojio Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kojim su bili predviđeni postupci i načini pružanja međunarodne pravne pomoći, jednoobrazno za sve organe u BiH.

Na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, za iduću sjednicu odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o vazduhoplovstvu BiH i Prijedlogu zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH.

Prijedlogom zakona o vazduhoplovstvu BiH definišu se uslovi za bezbjedan vazdušni saobraćaj u BiH, a Prijedlogom zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH predviđa se osnivanje agencije koja bi imala zadatak da pruža usluge u vazdušnoj plovidbi u vazdušnom prostoru BiH.

Kolegijumu Predstavničkog doma na usaglašavanje su, zbog nedovoljne entitetske većine, upućeni Prijedlog zakona o maloljetnim počiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti djece i maloljetnika, te zahtjev poslanika Sefera Halilovića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH.

Predstavnički dom ponovo je Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost vratio na razmatranje Prijedlog zakona o graničnoj kontroli.

Poslanici su odbacili informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH o hapšenju u Hrvatskoj pomoćnika ministra bezbjednosti BiH Vjekoslava Vukovića i zatražili da se Savjet ministara, u skladu sa ranijim zaključkom Predstavničkog doma, zaduži da do 15. marta pripremi dopunjenu informaciju o Vukovićevom hapšenju.

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog strategije BiH za nadzor nad opojnim drogama, sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u BiH te primio k znanju informaciju Ministarstva inostranih poslova u vezi sa prijemom BiH u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti UN u mandatu 2010-2011. godine.

Poslanici su primili k znanju informaciju o Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srebrenici, dok prijedlog Sadika Ahmetovića iz SDA da se Savjet ministara zaduži da pripremi prijedlog zakona kojim bi 11. jul bio proglašen danom sjećanja na, kako je naveo, žrtve genocida u Srebrenici, nije dobio potreban broj glasova poslanika iz Republike Srpske.

Na prijedlog Denisa Bećirevića iz SDP-a usvojeni su zaključci kojima se osuđuju učestali napadi na novinare u BiH i traži od nadležnih organa hitno provođenje detaljnih istraga i preduzimanje zakonskih mjera za sankcionisanje svih izvršilaca napada na novinare.

Predstavnički dom upozorava da sloboda govora i sloboda mišljenja ne smiju biti zloupotrebljavani i korišćeni u propagandne svrhe i za nametanje vlastitih političkih i ideoloških stavova, suština je zaključka koji su poslanici usvojili na prijedlog Klub poslanika SDA.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE