• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH bez perspektive sa OHR-om

Evropska unija smatra da je ubrzavanje procesa evropskih integracija BiH nespojivo sa daljim ostankom OHR-a u BiH, izjavio Dodik.

 Dodik: BiH bez perspektive sa OHR-om Izvor: MONDO

"Stav EU i Havijera Solane je jasan - BiH i Srpska ne mogu napredovati na evropskom putu sa OHR-om. U EU preovladava mišljenje da BiH ne može aplicirati za kandidatski status za članstvo u Uniji sve dok je u zemlji prisutan OHR", rekao je premijer RS Milorad Dodik za "Glas Srpske" nakon susreta u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijerom Solanom.

Na sastanku je naglašena važnost nastavka provođenja prudskog dogovora.

Dodik i Solana ukazali su na neophodnost rješavanja pitanja Brčko distrikta i državne imovine radi što bržeg ispunjavanja uslova za transformaciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Dodik je ponovio da nije sporna raspodjela državne imovine između BiH i entiteta, već određeni prijedlog načina raspodjele te imovine.

"Svjesni smo da bismo eventualnim knjiženjem državne imovine na nivou BiH kasnije imali problema prilikom raspodjele sa entitetima", rekao je Dodik.

On je istakao da se, uprkos različitim stavovima, uz malo više političke volje može doći do rješavanja suštinskih pitanja i konkretnije podrške evropskoj perspektivi.

"Upoznao sam Solanu i sa istupima i djelovanjem nekih sarajevskih političkih krugova koji stvaraju lažnu sliku o BiH s namjerom da izlobiraju dalji ostanak OHR-a i eventualnu primjenu `bonskih ovlaštenja`", rekao je Dodik.

On je naveo da jedan broj sarajevskih političara svjesno izaziva krizu kako bi primorali američku administraciju da redefiniše svoju politiku prema BiH.

"Ne postoje veliki problemi u BiH. Nažalost, pojedincima je očigledno važnije stvaranje krize od evropskog puta", istakao je Dodik.

Istakao je da bi evropska pitanja trebalo da budu prioritet i da je to nešto čemu bi trebalo da se posvete svi.

"Pitanje ustavnih promjena ne treba da bude dominantno, jer je očigledno da o tom pitanju ne postoji konsenzus", naglasio je Dodik.

Solana je podržao proces domaćeg dijaloga i izrazio očekivanje da će biti nastavljeni razgovori lidera koji treba da dovedu do konkretnih rezultata.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE