• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko ponovo "u igri"

Evropski kandidat za novog visokog predstavnika u BiH, austrijski diplomata Valentin Incko , ponovo je najaktuelniji kandidat za novog Lajčaka.

 Incko ponovo "u igri" Izvor: MONDO

Nakon što je Stejt department u prvi mah odbio da podrži Incka, čini se da je u dodatnim konsultacijama otvorena mogućnost da on, ipak, dobije podršku SAD, ali uz određene uslove, saznaje sarajevski "Dnevni avaz."

Prema nezvaničnim informacijama, stav Vašingtona ublažen je nakon što su visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijer Solana i američki državni sekretar Hilari Klinton imali direktne razgovore u kojima je Solana rekao da je EU izabrala kandidata o kojem postoji čvrsta saglasnost u Uniji.

Daljnji tvrd stav SAD, kako saznaje list, za Solanu je bilo loš scenarij, pa je tražio da Incko ostane glavni izbor za novog specijalnog predstavnika EU i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Tome je umnogome doprinijela činjenica da bi nova procedura izbora kandidata uzela dosta vremena, ali i to što je dodatnim razgovorima postignuta saglasnost i EU i SAD o tome da još nema govora o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Ipak, Solana je morao da prihvati da Vašington postavi svoje uslove i njih iznese direktno Incku. Zbog toga će austrijski diplomata, kako je potvrđeno, ovih dana otputovati u Vašington na konsultacije u Stejt departmentu.

Incku to neće biti jedino konsultativno putovanje. Sličan zahtjev postavila je i Rusija, pa će Incko prije nego što dobije punu podršku za Lajčakovog nasljednika, morati da otputuje i u u Moskvu.

Činjenica da nisu ispunjeni uslovi Savjeta za implementaciju mira (PIC) te da postoji opšti stav da je kraj marta preran rok za raspravu o ukidanju OHR-a dala je prostora da se za razgovore o novom kandidatu uzme više vremena i postigne viši stepen saglasnosti o njegovom načinu djelovanja.

Kakve će uslove Vašington postaviti pred Incka i hoće li on biti u situaciji da ih prihvati, još nije potpuno izvjesno.

Očekivanja su da će SAD tražiti od novog visokog predstavnika aktivniju ulogu u stabilizaciji političkih prilika, ali i reformama.

Od novog visokog predstavnika, kako se očekuje, bit će zatraženo da bonska ovlašćenja ne zaboravi te da bude relevantniji učesnik i posrednik u ustavnim promjenama koje bi morale da budu okončane prije nego što OHR konačno bude zatvoren.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE