• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dom naroda podržao amandman za Brčko

Dom naroda jednoglasno u prvom čitanju usvojio Prijedlog amandmana na Ustav BiH kojim se reguliše pravni status Brčko distrikta.

 Dom naroda podržao amandman za Brčko Izvor: MONDO

Usvojen je zaključak da se u narednih 15 dana organizuju javne rasprave o predloženom amandmanu.

Predloženim amandmanom Brčko distrikt uređuje se kao jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH.

Teritorija Brčko distrikta definiše se kao teritorija u zajedničkoj svojini entiteta, a Ustavnom sudu BiH daje se u nadležnost da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja distrikta i BiH koji se može javiti između entiteta ili BiH i Brčko distrikta.

Takve sporove, predviđa se amandmanom, moguće je pokrenuti uz saglasnost većine poslanika Skupštine Brčko distrikta koja uključuje najmanje jednu petinu izabranih poslanika iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Usvojenim zaključkom zadužuju se ustavno-pravne komisija Predstavničkog doma i Doma naroda da provedu javnu raspravu o ustavnom amandmanu o Brčkom u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Brčkom i Tuzli.

Danas je rečeno da bi javne rasprave, na koje će uz predstavnike vlasti biti pozvani pravni stručnjaci, nevladin sektor i šira javnost, trebalo da budu održane 11. marta u Brčkom, 12. u Banjaluci, Tuzli i Mostaru i 17. marta u Sarajevu.

Navodeći da ovaj prijedlog amandmana Brčko distrikt stavlja pod ingerenciju institucija BiH, jedan broj delegata istakao je da se radi o prvom koraku u procesu ustavnih promjena.

Takođe je rečeno da se usvajanjem ovog amandmana otvara put ka zatvaranju OHR-a.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Sulejman Tihić naglasio je da je ustavni amandman rezultat i rada prudske "trojke" i ukazao na angažman u utvrđivanju teksta amandmana supervizora za Brčko Rafija Gregorijana i Američke ambasade u BiH.

Srpski delegat Slobodan Šaraba najavio je da će u narednoj fazi razmatranja ustavnog amandmana o Brčkom zatražiti da se u njegovom tekstu precizno definiše da je Ustavni sud BiH nadležan za rješavanje eventualnih sporova između Brčko distrikta i entiteta RS i FBiH, a ne kao što stoji u sadašnjem tekstu između "jednog ili više entiteta".

Šaraba je objasnio da je u Ustavu BiH i Arbitražnoj odluci za Brčko precizno navedeno da BiH ima dva entiteta.

Hrvatski delegat Rudo Vidović izrazio je nadu da će nakon usvajanja amandmana biti pokrenuta procedura izmjene Statuta Brčko distrikta kako bi se, rekao je, ispoštovala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, koja im je zagarantovana Ustavom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE