• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Said Atmani pod lažnim imenom u BiH?

Šef terorističke logistike Said Atmani u BiH koristi lažni identitet koje su mu omogućile bezbjednosne službe, prenosi Necenzurirano.com.

 Said Atmani pod lažnim imenom u BiH? Izvor: MONDO

Domagoj Margetić, član Eskpertske tima za borbu protiv terorizma za jugoistočnu Evropu, tvrdi da Atmani preko logističke terorističke mreže koju je uspostavio u BiH i danas koordinira terorističke operacije međunarodne terorističke mreže.

Prema Margetićevim navodima, neki obavještajni analitičari procjenjuju da je zadnjih mjeseci ponovno aktivirana Atmanijeve logističke mreže u BiH i njena pojačana aktivnost upalila je "crvenu lampicu" zapadnim obavještajnim službama da se uz logističku podršku terorističke mreže u BiH ponovno pripremaju i organizuju međunarodne terorističke akcije i napadi.

On navodi da Atmani nema stalni štab u BiH već da se, prema obavještajnim izvorima, slobodno kreće i dolazi na teritoriju BiH zajedno sa bliskim saradnikom Safetom Durgutijem.

"Jedan od glavnih štabova Atmanija tokom devedesetih godina bio je u selu Donja Bočinja i upravo je to selo glavna šifra koja je pomogla kasnije obavještajnim službama na Zapadu da sastave slagalicu Atmanijeve logističke terorističke mreže kojom je rukovodio", navodi Margetić, urednik portala necenzurirano.com.

Prema njegovim riječima, neki od glavnih organizatora velikih terorističkih napada i akcija tokom 1999. i od 2000. godine su pripadnici Atmanijevog terorističkog stožera iz Donje Bočinje.

Ovo selo islamisti su morali napustiti krajem 2000. i početkom 2001. godine i prepustiti ga Srbima koju su tu živjeli prije rata, a koje su protjerali mudžahedini.

Margetić naglašava da je Atmani bio oficir za vezu sa Osamom bin Ladenom u dogovaranju izvršenja pojedinih terorističkih akcija i napada i da je francuski Interpol tražio od Sarajeve da ga uhapsi i izruči.

"Vlasti BiH primile su 11. avgusta 2000. godine međunarodni nalog za hapšenje Saida Atmanija zbog učešća u terorističkim akcijama u Francuskoj, jer se sumnjalo na njegovu povezanost sa terorističkom organizacijom "GIA", odgovornom za otmice aviona i bombaške napade u podzemnoj željeznici u Francuskoj", naveo je Margetić.

Prema obavještajnim podacima bezbjednosnih službi SAD, Francuske i Interpola, upravo je Said Atmani bio ključna logistička karika u izvršenju terorističkih akcija u svijetu, istakao je Margetić.

On je napomenuo da je Amtani u Francuskoj bio i osuđen na zatvorsku kaznu, koja mu je smanjena "zbog dobrog vladanja" i, prema obavještajnim izvorima, nakon odslužene kazne ponovno vratio u BiH.

Margetić je dodao da je Atmani po povratku u BiH nastavio sa tzv. balkanskim operacijama reorganizacijom terorističkih logističkih ćelija ne samo na teritoriji BiH, nego i na teritorijama Hrvatske, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije.

"Atmani danas rukovodi mrežom od 1700 oficira međunarodne terorističke logističke mreže na Balkanu...Pretpostavlja se da posjeduje i različite lične dokumente na dvadesetak različitih imena, koje mijenja po potrebi", istakao je Margetić.

Necenzurirano.com posjeduje tajni dokument Armije BiH, 3. Korpusa, naslovljen kao "Potvrda", koji je Atmaniju poslužio za dobijanje državljanstva, što ukazuje na povezanost vlasti u Sarajevu sa terorističkim mrežom u BiH.

Atmaniju je "Potvrda" izdata u Zenici 27. decembra 1994. godine, a potpisao ju je komandant odreda "El mudžahedin".

"Sama činjenica da su vlasti BiH u Sarajevu na temelju "Potvrde" komandanta odreda `El mudžahedin` dodjeljivale državljanstva BiH pripadnicima terorističkih organizacija i grupa, dovoljno govori o uskoj povezanosti bošnjačke političke elite u Sarajevu sa međunarodnom terorističkom mrežom i terorističkim organizacijama", smatra Margetić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE