• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Prese": Incko, ipak, visoki predstavnik u BiH

Austrijski diplomata Valentin Incko biće, ipak, novi visoki predstavnik medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ukoliko SAD održe datu riječ.

 "Prese": Incko, ipak, visoki predstavnik u BiH Izvor: MONDO

Bečki dnevnik "Prese" piše da je Incko, zajedno sa svojim budućim timom, već u Vašingtonu, kao i da je odobrenje SAD za njegovo imenovanje samo formalnost.

"Prese" naglašava, pozivajući se na izvore u Evropskoj uniji, da su SAD prihvatile kandidata koji uživa podršku više zemalja Unije, nakon što su prethodno podržale Britanca Emira Džonsa.

Britanac je mogao na novu dužnost da stupi tek u junu, a Incko, koji je sada ambasador Austrije u Sloveniji, stoji odmah na raspolaganju.

Poslije Vašingtona Incko će, kako tvrdi "Prese", posjetiti i Moskvu, čiju podršku već uživa.

Bečki dnevnik "Standard" ocjenjuje da su SAD radije željele jednog predstavnika iz države članice NATO-a, najradije Britanca.

"U suštini se radi o dva različita načina razmišljanja. Dok Vašington i London traže osobu koja bi čvrsto djelovala da bi sprovela ustavnu reformu, Evropljani žele da BiH građani sami preuzmu odgovornost, i prepuste ih demokratiji", podvukao je list.

Bonska ovlašćenja su stvar prošlosti, smatra nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič.

Integracija u EU mora biti u prvom planu. Danas se više ne radi o ratu ili miru i mora se preći sa kažnjavanja ka nagradjivanju, naglasio je on.

"Anglo-amerikanci nemaju više strpljenja, a u novoj američkoj administraciji se vratio duh Ričarda Holbruka", objasnio je Petrič želju SAD da se dobije "jak" medjunarodni predstavnik, koji bi oslabio premijera RS Milorada Dodika.

Petričh je protiv oštrog nastupanja visokog predstavnika. "Ako mi sami ne djelujemo u demokratskom dugu, nećemo uspjeti da uvjerimo da je to najbolji put", istakao je on, dodajući da je odlučujuće da se Dodiku i Harisu Silajdžiću signalizira da ne može više tako da se nastavi.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE