• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svakog dana tri žene prijave nasilje

U BiH se u prosjeku dnevno prijave tri slučaja nasilja nad ženama, ili više od 1.500 godišnje.

 Svakog dana tri žene prijave nasilje Izvor: MONDO

U BiH se u prosjeku dnevno prijave tri slučaja nasilja nad ženama, ili više od 1.500 godišnje, saopštila je na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Gender agencije BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Ona je kazala da niko ne može da ustanovi koliko je još neprijavljenih slučajeva, dodavši da su podaci kojima raspolaže iz 2007, jer još nije završena obrada podataka za 2008. godinu, prenose federalni mediji.

U BiH ima devet sigurnih kuća kapaciteta oko 350 kreveta, a  žrtve nasilja ponekad se iz sigurnih kuća vraćaju nasilnicima jer nemaju drugog izbora, istakla je Filipović-Hadžiabdić.

Rezidentni koordinator UN-a u BiH Kristina Meknab na konferenciji za štampu održanoj u prostorijama Razvojnog programa UN-a (UNDP) rekla je da je u BiH jedan od izazova taj što žene nemaju jednak pristup plaćenim poslovima i ograničene su na tržištu rada.

Ona je prenijela poruku generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna, koji je pozvao na ujedinjavanje u borbi protiv nasilja nad ženama.

Sekretar Gender komisije Parlamentarne skupštine BiH Davorin Semenik najavio je da će se ove godine nastaviti rad na inicijativi za izmjenu Izbornog zakona BiH i Zakona o ravnopravnosti polova u BiH.

On je dodao da sve lošiji rezultati o učešću žena u vlasti navode na odlučne mjere da bi se već na narednim opštim izborima ostvarili rezultati na koje se BiH obavezala.

Predsjedavajući UN Gender grupe za BiH Hjalmar Sigmarson je istaknuo da je važno što sve veći broj muškaraca govori protiv nasilja nad ženama, kao i da je i generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun predložio inicijativu da sami muškarci osnuju svoju mrežu protiv nasilja nad ženama.

U toku je izrada Strategije za borbu protiv nasilja u porodici u Republici Srpskoj.

Prema programu rada Vlade RS, njeno usvajanje planirano je u drugom kvartalu ove godine. Ova Strategija biće srednjoročna i obuhvatiće sve subjekte sprečavanja i suzbijanja nasilja u porodici.

Obilježavanje Međunarodnog dana žena 8. marta na nivou UN-a ove godine je posvećeno borbi protiv nasilja nad ženama.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE