• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžiću stižu dokumenti iz Amerike

Haški tribunal odobrio zahtjev Radovana Karadžića za dokumentaciju oko sporazuma sa Ričardom Holbrukom.

 Karadžiću stižu dokumenti iz Amerike Izvor: MONDO

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku da svi dokumenti koje bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i njegov pravni savjetnik budu dobili od američke administracije u vezi njegovog sporazuma sa Ričardom Holbrukom, mogu biti objavljeni samo uz saglasnost države koja ih je dostavila, javlja dopisnik Srne iz Haga.

Na osnovu odluke, koja je donesena na zahtjev Karadžića, pravilo 70 će se primjeniti ne samo na informacije u pisanoj formi, već i na usmene, dobijene u toku intervjua sa američkim ambasarodom Filipom Goldbergom.

Odluka je donesena uz ogradu da to što je Karadžićev zahtjev odobren još "ne znači da je donesena i odluka o relevantnosti informacija u ovom predmetu".

Karadžić je tražio da ova odluka bude donesena nakon razgovora sa pravnim savjetnikom američke Ambasade u Hagu Denisom Mening, koja je ove nedjelje i zvaničnim pismom Haškom tribunalu potvrdila da SAD pretražuju materijal u vezi sastanka u Beogradu 18-19. jula 1996. godine.

Ona je potvrdila da je pokrenut postupak za odobravanje ambasadoru Goldbergu, koji je prisustvovao sastanku u Beogradu, da ga intervjuiše Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson. SAD su postavile uslov da na sve informacije bude primijenjeno pravilo 70 iz Pravilnika Haškog tribunala.

Karadžić je optužen za genocid i druge zločine u BiH u periodu od 1992. do 1995. On je pred sudom više puta ponovio da je njegov osnov za osporavanje optužnice i nadležnosti suda sporazum sa Holbrukom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE