• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Članovi ratnog Predsjedništva BiH zabrinuti

Članovi ratnog Predsjedništva BiH zabrinuti su zbog optužbi iz Srbije koje doživljavaju "kao nastavak specijalnog rata s ciljem destabilizacije BiH".

 Članovi ratnog Predsjedništva BiH zabrinuti Izvor: MONDO

Nekadašnji članovi Predsjedništva RBiH - Nijaz Duraković, Ejup Ganić, Stjepan Kljuić, Ivo Komšić, Tatjana Ljuić-Mijatović, Mirko Pejanović i Miro Lazović, očekuju da vlasti BiH zatraže od Srbije ustupanje dokumentacije o zločinima počinjenim na teritoriji BiH, kako bi ti slučajevi bili procesuirani u BiH.

Oni su saopštili u petak da su "zabrinuti činjenicom da Srbija pokreće talas optužbi i najavljuje sudjenja gradjanima BiH koji su u periodu rata 1992.-1995. godine učestvovali u odbrani zemlje i bili dio legalno izabrane demokratske vlasti".

Pozvali su sve nadležne državne institucije u BiH da se "stave se u zaštitu svojih gradjana" i obavjeste državne i pravosudne organe Srbije da su nelegalne i suprotne normama medjunarodnog prava, najave sudjenja i privodjenja gradjana BiH.

Oni su zatražili i da institucije BiH obavijeste institucije EU, medjunarodnu zajednicu i njene institucije, kao i Interpol, "da svako sudjenje ove vrste u Srbiji, kao i zahtjevi za saslušanja i ekstradiciju gradjana BiH, smatraju nelegalnim".

Ocjenili su da najava procesa protiv članova ratnog Predsjedništva BiH, vodi destabilizaciji BiH i cijelog zapadnog Balkana.

Bivši članovi Predsjedništva BiH pozvali su državne organe BiH i Srbije "da se okrenu saradnji i nastavku dogovora na razvoju dobrosusedskih i ukupnih odnosa".

Istakli su "da se država BiH smatra isključivo nadležnom za procesuiranje zločina počinjenih na njenoj teritoriji" i da je "država BiH od početka priznavala i priznaje Haški tribunal".

"U tom smislu, procesuiranje zločina genocida ili uopšte ratnog zločina ne može biti u nadležnosti neke druge države", navodi se u zajedničkom saopštenju članova Predsjedništva RBiH.

Pravosudje Srbije raspisalo je nedavno potjernice za 19 osoba iz BiH, medju kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, a zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

U tom napadu su, prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo ubijena 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, a zarobljeno ih je 215.

(Beta, Mondo)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE