• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Loša ocjena za rad Parlamenta BiH

Centar civilnih inicijativa BiH ocjenio je lošim rad Parlamentarne skupštine BiH u 2008. godini

 Loša ocjena za rad Parlamenta BiH Izvor: MONDO

Procenat usvojenih zakona Parlamentarne skupštine BiH u 2008. godini je katastrofalnih 29 odsto, rekao je konsultant Centara civilnih inicijativa /CCI/ BiH za monitoring rada parlamenta BiH Ivica Ćavar.

"Parlamentarna skupština BiH usvojila je svega 39 zakona od planiranih 134, uz još dva zakona koja nisu planirana", rekao je Ćavar na konferenciji za novinare.

On je dodao da su od ukupno 41 usvojenog zakona, 23 zakoni o izmjenama i dopunama postojećih zakona, dok je samo 19 takozvanih temeljnih zakona.

Ćavar je istakao da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je u drugoj polovini 2008. godine, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, usvojeno svega 13 zakona.

"Poređenja radi, Srbija koja je isti sporazum potpisala gotovo istovremeno kad i BiH, u prvih šest mjeseci nakon potpisivanja usvojila 53 zakona, dok je Hrvatska u peridou od šest mjeseci nakon potpisivanja ovog sporazuma usvojila je čak 130 zakona", naveo je Ćavar.

On je istakao da je za dvije godine svog mandata Parlamentarna skupština BiH usvojila manje od 60 odsto od broja zakona koji su bili planirani za realizaciju samo u prvoj godini mandata.

U CCI-u navode da je koordinacija rada između Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH ocijenjena veoma lošom.

"Ova saradnja je u 2008. godini bila tako loša da je Parlamentarna skupština BiH, od 61 zakona koja je u parlamentarnu proceduru poslao Savjet ministara, usvojila tek 19 zakona, što je 11,5 odsto u odnosu na program rada Savjeta ministara BiH", rekao je Ćavar.

Prema njegovim riječima, poredeći efikasnost ovog saziva Parlamenta BiH sa parlamentima susjednih zemalja, vidljiv je znatan zaostatak u skoro svim segmentima rada, a posebno kada je u pitanju zakonodavna aktivnost.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE