• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Podržavamo rad Boška Čeke

Dodik kaže da Vlada RS podržava instituciju nezavisnog revizora u RS, koja je u prošlosti doprinijela značajnom poboljšanju rada u institucijama RS

 Dodik: Podržavamo rad Boška Čeke Izvor: MONDO

"Vlada RS apsolutno podržava svaku vrstu revizije učinaka i spremni smo i dalje da zajedno sa revizijom radimo na tim pitanjima", rekao je Dodik u izjavi novinarima nakon sastanka sa glavnim revizorom javnog sektora RS Boškom Čekom.

Premijer Dodik je naglasio da javnosti mora biti poznato da se ta revizija vrši zajedno sa institucijama i da je njihov prvenstveni cilj da se utvrde propusti i slabosti kako bi se poboljšao kvalitet, a ne da bi se vršile istražne radnje koje su u prošlosti vezane za različite revizorske izvještaje.

Dodik je rekao da će najnoviji izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora oko učinka u podsticajima za razvoj poljoprivrede biti koristan za naredne godine i dodao da će ga Vlada proučiti, donijeti svoj osvrt i uputiti zahtjeve resornom ministarstvu da se stanje u oblasti podsticaja poboljša.

Premijer RS smatra da u ovom izvještaju nisu dovoljno istaknuti problemi vezani za podsticaje, ističući da je osnovni problem vezan za način na koji se u ovom ministarstvu vrši evidencija u službama, koje su neefikasne, rade zastarjelim metodama i omogućavaju čak i zloupotrebe.

"Vlada RS će veoma brzo kroz preporučene mjere tražiti uvođenje i donošenje određenog Akcionog plana kako bi se taj sektor značajno poboljšao", naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da Vlada RS cijeni da je sektor podsticaja u poljoprivredi osjetljivo pitanje, ali on ne može da uspije ako ne postoji dovoljno dobra saradnja sa svim stranama i ako imamo jedne koji žele da dostavljanjem podataka dovedu u zabludu državne organe i ako ti državni organi neefikasno raspolažu tim sredstvima.

Premijer Srpske je istakao da je tokom ranijih godina bilo mnogo dostavljenih lažnih podataka oko proizvodnje mlijeka i pšenice, zbog čega je zatražen ovaj revizorski izvještaj, koji je urađen i na zahtjev ministarstva poljoprivrede i jedan je od segmenata uvođenja reda u uspostavljanju efikasnijeg sistema podsticaja.

"Moramo imati tačne evidencije kako bi predmet bio riješen za nekoliko dana. U suprotnom, ako tačne evidencije nema onda je normalno da to bude 60 i više dana ili da se ovo pitanje uopšte ne rješava", naglasio je Dodik.

Glavni revizor javnog sektora RS Boško Čeko izrazio je zahvalnost premijeru Dodiku na podršci ovoj službi.

On je rekao da je Izvještaj o učincima u podsticajima za razvoj poljoprivrede rađen više od godinu dana u saradnji sa resornim ministarstvom i ostalim relevantnim institucijama i u njemu ukazano na određene probleme i odstupanja i šta treba da se uradi kako bi se unaprijedila efikasnost, organizacija i uspostavio bolji sistem i evidencija za podsticajne mjere.

Govoreći o reviziji učinka - novoj vrsti revizije, Čeko je rekao da, za razliku od finansijskih i posebnih revizija, ima za cilj da unaprijedi rad i efikasnost, a ne da se vrše istražne radnje ili određene smijene menadžmenta i odgovornih.

Čeko je najavio rekao da će ubuduće Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, zajedno sa subjektom koji je predmet revizije istupati u javnost, kako bi se izbjegla različita tumačenja i manipulacije oko izvještaja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE