• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović preuzima SDA?

U trci za predsjednika SDA najviše šansi ima Bakir Izetbegović, piše "Fokus", pozivajući se na dobro obaviješteni izvor u toj stranci.

 Izetbegović preuzima SDA? Izvor: MONDO

Isti izvor napominje da su u trci za lidera SDA Sulejman Tihić, Bakir Izetbegović i Tarik Sadović, a najviše šansi i podrške od članova SDA za predsjedničko mjesto ima Izetbegović.

Prema njegovim riječima, moguće je da se Tihić uopšte neće kandidovati iz zdravstvenih razloga.

Na sjednici Glavnog odbora SDA  u subotu biće dogovarani detalji oko priprema za Kongres stranke, ali i otvoren izborni ciklus za predsjednika stranke i najviše organe u SDA.

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže da je u ranijem periodu odbijao kandidaturu za predsjednika SDA, ali da ovoga puta, ukoliko mu bude ponuđena, to neće uraditi.

"Ukoliko me izabere moja baza i ostali organi stranke prihvatiću kandidaturu za predsjednika SDA", rekao je Izetbegović za "Fokus".

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) najavio je da će, ukoliko bude kandidovan, a potom i izabran za novog predsjednika stranke, biti "kao /bivši lider SDA Alija/ Izetbegović, a ne kao /aktuelni predsjednik Sulejman/ Tihić".

Zamjerajući aktuelnom lideru SDA Sulejmanu Tihiću na "višku samoincijative" u prudskom procesu, Izetbegović je poručio da bi kao predsjednik stranke "radio onako kako je radio Alija Izetbegović".

"On je konsultovao, moglo bi se reći, i više ljudi nego što je bilo neophodno. Nikad nije otišao sam na pregovore, pa i one od manjeg značaja", rekao je Bakir Izetbegović za federalno "Oslobođenje".

On je energično odbacio sve ideje ili inicijative koje vode ka podjelama BiH i stvaranju "trećeg entiteta".

"Greška je napravljena kada se u javnost izašlo sa prijedlogom četiri nedefinisane regije, ali Tihić nije mogao zagovarati ništa što je protiv jasnog stava stranke - te regije mogu biti multietične, bazirane na geografskim, ekonomskim i drugim kriterijumima", rekao je Izetbegović.

Opštinski i kantonalni odbori iz RS podržavaju Tihićevu kandidaturu, jer smatraju da je puno realniji i sa većim političkim iskustvom od Izetbegovića, dok Sadovićev izbor komentarišu kao pokušaj Stranke za BiH da razbije SDA.

Izvor iz centrale SDA tvrdi da Sadović zbog niza poteza koje je povlačio, a pri tome nije konsultovao najviše organe stranke, ne može računati na ozbiljniju stranačku podršku.

Adnan Terzić, zamjenik predsjednika SDA, ne krije da bi i on rado vodio SDA.

"Ja bih najviše volio da budući predsjednik ne bude ni Tihić, ni Izetbegović, već ja. Ukoliko me budu kandidovali rado ću u budućem periodu voditi SDA", kaže Terzić.

Sadik Ahmetović, član Predsjedništva SDA, kaže da zvanično još nema nikakvih kandidatura, te da će najjači biti onaj koji dobije najviše glasova na Kongresu.

Izbori u stranci trebalo bi da budu završeni do kraja aprila, a u maju počinje izborna trka kandidata za predsjednika SDA.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE