• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mostar "paralizovan" u administraciji

"Nezavisne novine" pišu da se Mostar suočava s potpunom paralizom javne administracije, odnosno kolektivnim štrajkom korisnika gradskog budžeta.

 Mostar "paralizovan" u administraciji Izvor: MONDO

Sindikati u Mostaru će u ponedjeljak, 9. marta najaviti štrajk upozorenja Gradskoj upravi Mostara zbog nedonošenja odluke o privremenom finansiranju.

''Ako u roku od sedam dana ne bude donesena odluka o privremenom finansiranju, stupamo u štrajk upozorenja, a potom i u opšti štrajk. Uz nas su i vatrogasci, dječiji vrtići, osnovnoškolsko obrazovanje, zaposleni u Službi za socijalni rad i ostali korisnici gradskog budžeta'', potvrdio je predsjednik Sindikata Gradske uprave Bećir Jašarević.

On je naglasio da sindikate ne zanima puko održavanje sjednice Gradskog vijeća, nego isključivo donošenje odluke o privremenom finansiranju.

Jašarević je rekao da su sindikatima podršku pružili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović, uz napomenu da bi naredne sedmice trebala biti održana sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi trebala biti usvojena sporna odluka.

''Na sjednici će se krenuti u ponovnu proceduru u vezi sa izborom gradonačelnika Mostara, odnosno sve političke stranke moći će predložiti svoje kandidate za prvog čovjeka Mostara'', rekao je Vidović.

Vidović je istakao da će na sjednici pokrenuti ponovnu proceduru oko izbora gradonačelnika Mostara, naglasivši da razumije revolt korisnika gradskog budžeta, ali ne može reći hoće li na toj sjednici biti usvojena i odluka o privremenom finansiranju.

Bešlić je za ''Nezavisne'' izjavio da apsolutno podržava najavljeni štrajk uz konstataciju da nema razloga za neusvajanje odluke, kao i da zaposleni ispaštaju jer nije izabran gradonačelnika.

"Nezavisne" prenose da je osnovna prepreka usvajanju odluke o privremenom finansiranju Mostara razmimoilaženje stavova hrvatskih i bošnjačkih stranaka o redoslijedu dnevnog reda sjednice.

Hrvatske stranke na čelu sa HDZ-om BiH traže da se odluka o privremenom finansiranju usvoji prije izbora novoga gradonačelnika, dok bošnjačke stranke traže obratnu proceduru, kako je i utvrđeno ranije usvojenim dnevnim redom.

Kolegijum Gradskog vijeća Mostara juče je sazvao sjednicu Vijeća za četvrtak, 12. mart.

List saznaje da Mostar ni u četvrtak neće dobiti novog gradonačelnika, a time ni odluku o privremenom finansiranju, te da "konce izbora novoga gradonačelnika i dalje drži Narodna stranka Radom za boljitak koja je juče održala sastanak s predstavnicima HDZ BiH o eventualnoj međusobnoj podršci".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE