• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD dale prolaznu ocjenu Incku

SAD su podržale imenovanje austrijskog diplomate Valentina Incka za novog visokog predstavnika u BiH, javio je radio Slobodna Evropa

 SAD dale prolaznu ocjenu Incku Izvor: MONDO

Pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, radio je javio da je Incko dobio prolaznu ocjenu poslije susreta sa predstavncima američke adminstracije.

Prije nego što je dobio pristanak SAD za obavaljnje dužnosti visokog predstavnika u BiH, Amerikanci su austrijskom diplomati postavili uslov.

Incko je morao, kako se navodi, da obeća da se neće suzdržavati od korišćenja bonskih ovlašćenja, koja daju pravo visokom predstavniku da smijenjuje zvaničnike u BiH i da nameće odluke.

Nakon odlaska Miroslava Lajčaka na mjesto šefa diplomatije Slovačke, šefovi diplomatija EU su se u februaru dogovorili da kandidat EU za visokog predstavnika bude Incko, s tim da se o tome obave konsultacije i sa clanicama Savjeta za primjenu Dejtonskog sporazuma izvan EU - SAD, Rusijom i Turskom. Prijedlog su ranije podržale Moskva i Ankara.

Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU za inostranu politiku i bezbjednost Havijera Solana je dodala da je EU potpuno saglasna sa postavljenjem Incka na mjesto visokog predstavnika u BiH, ali da čeka konačne riječi i drugih aktera pregovora.

"Nadamo se da će ne samo Amerikanci već i drugi uskoro reći konačnu riječ, koju još nismo čuli", rekla je Ganjakova, dodajući da druge zemlje, uključujući SAD, još uvijek o tome razmišljaju.

Ona je ocijenila da će sastanak Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira 25. marta biti, kako je navela, stvaran i suštinski važan trenutak kada će svi reći svoju konačnu riječ o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

"Ako budemo imali saopštenje ranije to će biti dobro i moći ćemo ranije da reagujemo, ali ako ne onda čekamo 25. mart", rekla je Galjakova.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE