• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poziv Norveškoj da ulaže u BiH

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj prilikom posjete Oslu pozvao norveške investitore i privrednike da ulažu u BiH.

 Poziv Norveškoj da ulaže u BiH Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj naglasio je u subotu u Oslu interes BiH za saradnju sa privrednim subjektima i nevladinim organizacijama iz Norveške i pozvao tamošnje investitore i privrednike da ulažu u BiH i da posredstvom Ambasade BiH u Oslu i Odsjeka za ekonomsku diplomatiju MIP BiH uspostave kontakt sa privrednicima iz BiH.

Alkalaj, zamjenik ministra inostranih polsova Norveške Elizabet Valas i predstavnici norveških privrednih i nevladinih institucija složili su se na današnjem sastanku da BiH ima velike privredne potencijale i brojne privredne sektore u kojima postoji uzajamni interes za uspostavljanje ili jačanje i unapređenje postojeće saradnje.

U saopštenju MIP BiH navodi se da je ponovljen interes Norveške za daljim nastavkom projektne saradnje sa BiH, ali i za jačanje partnerskog odnosa u svim privrednim sektorima.

Na sastanku je zaključeno da su politički odnosi Norveške i BiH prijateljski i na visokom nivou, ali da je potrebno unapređivati i druge vidove bilateralnih odnosa i saradnje, kao što je privredna saradnja, bazirana na partnerskom odnosu, te kulturna i drugi oblici saradnje.

"Skoro stupanje na snagu Sporazuma o viznim olakšicama, dogovoreno zaključenje Memoranduma o razumijevanju između ministarstava odbrane BiH i Norveške, puna podrška evroatlantskom putu BiH i njenoj kandidaturi za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, inicirana privredna saradnja, kao i nastavak razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou i dalje će jačati i produbljivati sveukupne bilateralne odnose dvije zemlje", navodi se u saopštenju MIP-a BiH.

U okviru zvanične posjete Norveškoj, Alkalaj je juče posjetio Nacionalnu bolnicu u Oslu, čije je domaćin bio kardiolog u Nacionalnoj bolnici u Oslu Jakob Bergsland, koji je i medicinski direktor Centra za srce u Tuzli i koordinator programa saradnje između BiH i Nacionalne bolnice u Oslu.

Bergsland je predstavio i novi projekat "e-zdravstvo", internetski alat na jezicima BiH, koji će omogućiti bolji servis za pacijente i informacije o zdravstvenoj zaštiti u BiH.

Alkalaj je zahvalio norveškim doktorima na angažmanu u BiH i poželio im uspješan nastavak rada i saradnje, te uručio zahvalnice u ime MIP BiH za visoke standarde, profesionalizam i posvećenost olakšavanju ljudskih patnji, kao i za visoko zalaganje za saradnju sa medicinskim ekspertima u BiH.

Alkalaj i delegacija MIP BiH posjetili su i Muzej holokausta u Oslu, otvoren u augustu 2006. godine u nekadašnjoj vili Kvislinga.

Alkalaj je direktoru Muzeja Bjern Fureu uručio reprint "Sarajevske Hagade".

Ministar inostranih poslova BiH sastao se i sa predstavnicima dijaspore BiH u Norveškoj.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE