• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP o produženju mandata Haškog suda

Evropski parlament razmatraće 11. marta mogućnost produženja mandata Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

 EP o produženju mandata Haškog suda Izvor: MONDO

Evropski parlament razmatraće 11. marta, u okviru plenarnog zasjedanja koje počinje u ponedjeljak, izvještaj poslaničke grupe ALDE kojim se Savjet EU poziva da razmotri mogućnost produženja mandata Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poslije 2010. godine.

U prijedlogu preporuka Evropskog parlamenta o mandatu MKSJ, koji je sastavila holandska poslanica iz redova liberala Anemi Nejts-Ujtebruk, od Savjeta EU se traži da razmotri mogućnost produženja mandata Haškog suda na dvije godine kako bi suđenja koja su u toku mogla biti sprovedena bez nepotrebne žurbe i kako bi se dvojica preostalih optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, priveli pravdi.

U dokumentu, objavljenom na sajtu EP, navodi se da je Tribunal do sada optužio 161 osobu i okončao sudske postupke u slučaju 116 optuženih, da početak suđenja čeka pet osoba, a da se samo dvojica optuženih pred Tribunalom, Mladić i Hadžić, nalaze na slobodi.

U tekstu se ističe da prema rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 2003. i 2004. u kojima se Tribunal poziva da završi rad do kraja 2010, riječ o cilju, a ne konačnom roku.

Datum za okončanje rada Tribunala, sa jedne strane utiče na na produktivnost suda, ali sa druge strane taj datum ne može biti krajnji rok za aktivnosti Tribunala, kada je riječ o sprovođenju pravde u slučaju Mladića i Hadžića, stoji u dokumentu.

Od Savjeta EU se traži da kao hitno razmotri mogućnost produženje mandata Tribunala na dvije godine, kao i da li je to dovoljno, imajući u vidu da svako produženje ne treba mjeriti vremenskim okvirima nego po rezultatima, ističe se u dokumentu.

Savjet EU je takođe pozvan da postavi jasne norme na koji način će Unija vrednovati rezultate pravosudnih sistema u zemljama zapadnog Balkana pošto MKSJ završi svoj mandat.

Zasjedanje EP trajaće do 12. marta.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE