• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnice protiv Silajdžića i Dudakovića?

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije do kraja godine trebalo bi da podigne optužnice protiv ratnog rukovodstva BiH, prvi na udaru Silajdžić i Dudaković

 Optužnice protiv Silajdžića i Dudakovića? Izvor: MONDO

Nakon što su raspisane potjernice za 19 građana BiH u slučaju "Dobrovoljačka", do kraja ove godine Tužilaštvo za ratne zločine Srbije moglo bi da podigne optužnice protiv člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, te Sakiba Mahmuljina i Atifa Dudakovića, ratnih komadanata Trećeg i Petog korpusa Armije RBiH, saznaje "Dnevni avaz" iz izvora bliskih srpskom tužilaštvu.

Izvor sarajevskog lista kaže da bi se među osumnjičenima zasigurno našao i prvi predsjednik RBiH pokojni Alija Izetbegović. Međutim, dodaje, da ih je u istrazi prekinula njegova smrt.

Pravosuđe Srbije nedavno je izdalo crvene potjernice za bivšim članovima Predsjedništva RBiH Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljujićem zbog incidenta u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine.

Prema svjedočenju ljekara zaposlenih u sarajevskim bolnicama, u napadu u Dobrovoljačkoj ulici ubijena su 42 pripadnika JNA koji su se, prema dogovoru komandanta tadašnje Druge vojne oblasti generala Milutina Kukanjca sa Izetbegovićem i komandantom Unprofora generalom Luisom Mekenzijem, povlačili iz grada prema Lukavici. Ranjeno je 73 vojnika, a smatra se da je oko 215 pripadnika JNA tada zarobljeno.

Ejup Ganić rekao je za „Dnevni avaz” da je 2. maja 1992. kidnapovan Alija Izetbegović, kao i da su „svi koji su spasavali predsjednika, koji je bio simbol države, sada krivi što sve nije završilo onako kako je bilo planirano”.

Za zločine početkom rata u Sarajevu nad pripadnicima JNA do sada niko nije odgovarao. Vlasti Republike Srpske (RS) dostavile su svojevremeno Haškom tužilaštvu dokaze protiv Izetbegovića, Ganića i Kljujića, ali nikada protiv njih nije podignuta optužnica.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE