• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko poslanici BiH troše na putovanja

Rekord u trošenju na inostrana putovanja drži poslanik Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović koja je potrošila više od 34.000 KM.

 Koliko poslanici BiH troše na putovanja Izvor: MONDO

Poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH Azra Hadžiahmetović potrošila je prošle godine na 12 putovanja van granica BiH više od 34.000 KM i tako postala "rekorder" po visini potrošenih sredstava na put u inostranstvo, pišu "Nezavisne novine".

Hadžiahmetovićeva smatra da ''rekordna'' sredstva koja je potrošila i nisu velika s obzirom na opis poslova koje obavlja kao član delegacije parlamenta BiH u Savjetu Evrope.

''To povlači veće troškove koji su daleko od rasipništva'', tvrdi ona.

Poslanici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine BiH samo u protekloj godini potrošli su na putovanjima na međunarodne skupove (seminare, konferencije, skupštine, okrugle stolove) na stotine hiljada KM, ali neki od njih su trošili mnogo više od ostalih.

U grupi "rekordera" po broju putovanja i naplaćenim troškovima je i poslanik SDA u Predstavničkom domu Halid Genjac, koji je za 10 putovanja u svijet inkasirao više od 21.000 KM.

U istoj grupi je i Bakir Izetbegović iz SDA koji je za šest odlazaka van granica BiH naplatio više od 18.000 KM putnih i drugih troškova.

Vinko Zorić, poslanik HDZ 1990, je prošle godine 12 puta bio u inostranstvu i naplatio 22.356 KM troškova putovanja i dnevnice.

Delegat u Domu naroda BiH Ivo Miro Jović je za 11 putovanja naplatio skoro 20.000 KM, dok je Branko Zrno prošle godine boravio u inostranstvu čak 15 puta i potrošio više od 23.000 KM.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, član Stranke za BiH, za 10 putovanja naplatio je 18.727 KM.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Niko Lozančić iz HDZ BiH je za šest putovanja naplatio 11.288 KM.

Ilija Filipović, član kolegijumu Doma naroda iz HDZ-a za 11 putovanja potrošio je 27.193 KM.

Mladen Ivanić iz PDP-a je za 15 putovanja naplatio 15.744 KM, dok je Sulejman Tihić iz SDA za tri putovanja van zemlje naplatio blizu 10.000 KM.

Alma Čolo iz SDA je za osam putovanja potrošila 12.500 KM, dok je Branko Dokić iz PDP-a za sedam putovanja naplatio 11.455 KM.

Savo Erić iz SDS-a je osam putovanja naplatio 15.526 KM, dok je Mirjana Malić iz SDP-a BiH tokom sedam putovanja potrošila 11.088 KM.

Drago Ljubičić iz SNSD-a je za šest putovanja naplatio je 12.380 KM, dok je Mehmed Suljkanović iz Stranke za BiH za samo tri putovanja naplatio više od 8.600 KM.

U vrijeme ovog mandata poslanici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine BiH u samo dvije godine i dva mjeseca potrošili su blizu dva miliona KM na putovanja i probili budžet, a da niko ne zna kakvu je korist od tih silnih putovanja imala BiH, navodi izvor "Nezavisnih novina" iz parlamenta BiH.

"Potrošeni novac bi bio mnogo veći da za mnoga putovanja troškove nisu snosili organizatori posjeta. Putovalo se od Kube, SAD, Moldavije, Litvanije, arapskih zemalja, svih evropskih zemalja..., teško je nabrojati sve zemlje gdje su putovali'', naglasio je izvor i dodao da se s obzirom na destinacije koje su obišli teško može zaključiti kada su poslanici bili na poslu.

Najmanje su na račun BiH u inostranstvo putovali Ekrem Ajanović, poslanik SDA u parlamentu BiH, Slavko Jovičić iz SNSD-a i Denis Bećirović iz SDP BiH koji su potrošili po 500 KM u ove svrhe.

Do sada na račun države nikada nisu išli u inostranstvo poslanici Sefer Halilović iz BPS, Selim Bešlagić iz SDP BiH, Jovan Hadži Mitrović iz DNS, Momčilo Novaković, nezavisni poslanik, Bajazit Jašarević iz SDA, te Salko Sokolović iz SDA.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE