• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mekenzi: Ganić znao za evakuaciju

Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić znao je za planiranu evakuaciju vojske, kaže kandski general Luis Mekenzi.

 Mekenzi: Ganić znao za evakuaciju  Izvor: MONDO


Ejup Ganić, osumnjičen za zločin nad vojnicima JNA u Sarajevu 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, bio je svjestan svega i znao je za planiranu evakuaciju vojske - kaže prvi komandant međunarodnih snaga u BiH kanadski general Luis Mekenzi.

"Ganić je u intervjuima ukazao da ništa nije znao o evakuaciji vojske, koja je 'selila čitave barake'. Govorio je da je u konvoju trebalo da bude samo nekoliko vozila. U stvari, on je bio u našem (UN) štabu, u zgradi PTT-a, kada sam sve izvještaje slao generalu (Filipu) Morionu. On mora da je bio svjestan svega i da je znao", rekao je Mekenzi za "Večernje novosti".

Mekenzi je rekao da bi morao da potraži pravni savjet o svemu što je povezano s njegovim boravkom u Sarajevu, u slučaju da dobije poziv iz Beograda da bude svjedok u postupku "Dobrovoljačka".

On je ispričao da ga je bošnjački ratni lider Alija Izetbegović uvjeravao da će garantovati bezbjednost konvoja kroz teritoriju koju su već zauzele njegove snage, pošto ga je Mekenzi obavijestio da konvoju JNA može da pruži samo pratnju, ali ne i zaštitu.
"Rekao mi je doslovno: 'Generale Mekenzi, imate moju riječ i riječ našeg vojnog komandanta' ", rekao je general Mekenzi.

Ovaj visoki kanadski oficir tvrdi kako je bošnjačka strana, napadajući kolonu koja je mirno napuštala grad, pogazila obećanje da će vojnicima garantovati siguran prolaz.

Opisujući napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u proljeće 1992. godine, Mekenzi je, kako prenose "Novosti" u svoj dnevnik ubilježio: "Treći maj, najstrašniji dan mog života".

U dnevničkim biljeleškama, koje je kasnije objavio u knjizi "Mirovnjak", general svjedoči o hladnokrvnom masakriranju vojnika u transporterima, kidnapovanjima, oko njih 200, iz kolone.

"Ništa nije osvijetljeno, u proteklih 17 godina, da bi promijenilo moju verziju, onako kako sam to opisao u 'Mirovnjaku' ", rekao je Mekenzi.

Mekenzi kaže da vojnici i oficiri Ujedinjenih nacija nisu bili ni adekvatno naoružani, niti ih je bilo dovoljno da mogu da zaustave bilo koji napad, ali da su mirovne snage u Bosni, čiji je bio komandant, svojom intervencijom ipak spasle izvjestan broj života srpskih vojnika.

"Bilo je jasno da je sa šačicom slabo naoružanih mirovnjaka koji su imali tek nekoliko šaržera municije, bilo nemoguće zaštititi ih", tvrdi general Mekenzi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE