• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić pet godina u istom stanu?

General Ratko Mladić već godinama ne izlazi iz jednog stana u novobeogradskim blokovima gdje mu jedna osoba povremeno donosi hranu i lijekove

 Mladić pet godina u istom stanu? Izvor: MONDO

Kako saznaje dnevnik Press, srpska tajna služba došla je do informacija da Mladić iz svog skrovišta nije izašao skoro pet godina!

"On je potpuno prekinuo sve veze sa spoljnim svijetom. Nema nikakvu komunikaciju ni sa porodicom, ni sa prijateljima... Postoji samo jedna osoba koja zna gdje se Mladić nalazi, ona mu povremeno, na svakih sedam do deset dana, donosi namirnice i neophodne lijekove", kaže sagovornik Pressa, blizak vrhu srpskih tajnih službi.

Na pitanje zašto, ako već sumnjaju da je Mladić u jednom novobeogradskom stanu, ne organizuju pretres sumnjivih lokacija, on kaže da „to nije nimalo prosto":

"Pazite, mi ne znamo tačno gdje se on nalazi... Mi samo imamo određene pouzdane informacije, saznanja od Mladiću bliskih ljudi, od onih koji su nekada bili u njegovom najbližem okruženju... Te informacije, ali i rekonstrukcija Mladićevih tragova do kojih smo uspjeli da dođemo, kažu da je on prekinuo svaki kontakt sa spoljnim svijetom i da se bukvalno zaključao u tom nekom stanu. Sumnjamo da se on krije u jednom od tri novobeogradska bloka, ali ne možemo da pretresemo baš svaki stan ili da blokiramo cijele kvartove. To je, naprosto, neizvodljivo...", objašnjava sagovornik lista. On naglašava da su blokovi na Novom Beogradu „vjerovatno najpogodniji poligon za skrivanje u Evropi".

"Ti blokovi su prava urbana džungla u kojoj je moguće godinama ostati neprimećen... Većina zgrada ima po nekoliko ulaza, komšije se vrlo često uopšte ne poznaju, ljudi ne obraćaju pažnju jedni na druge... Ako postoji idealno mjesto za skrivanje onda su to ti blokovi i Mladić, kao iskusan vojnik, to odlično zna. On bi mnogo prije bio otkriven u nekom selu ili u nekom prigradskom naselju, gdje se svi poznaju i gdje se svaki novi čovek odmah primjeti...", navodi isti sagovornik.

Izvori Pressa kažu da su operativci već počeli da ozbiljno tragaju za Mladićem po Novom Beogradu.

"Tražimo nelogičnosti, tražimo, na primjer, stanove u kome se troši struja i voda, u kome se plaćaju svi računi, a iz koga se uopšte ne telefonira... Posmatraju se sumnjive lokacije, pod prismotrom je nekoliko zgrada, razgovaramo sa ljudima na terenu...", otkriva sagovornik Pressa.

Takođe, srpski tajni policajci izradili su i novu detaljnu procjenu rizika eventualnog Mladićevog hapšenja. Prema toj procjeni, minimalne su šanse da hapšenje generala protekne bez sukoba sa policijom i žrtava.

"Psiholozi koji su detaljno analizirali Mladićevu ličnost kažu da je 80 odsto sigurno da će on pružiti otpor i da će, ako bude morao, pokušati i da se ubije "upozorava sagovornik Pressa.

Zvanično, juče niko nije hteo da komentariše saznanja Pressa. Ipak, profesor Fakulteta bezbjednosti Zoran Dragišić kaže da je Mladić najbezbjedniji upravo u najvećem gradu u Srbiji.

"U neboderima, blokovima gdje niko ne zna ko je komšija pored njega ili ko živi sprat niže, jeste idealan ambijent za skrivanje... I ja da hoću da se krijem, sigurno bih izabrao neki od novobeogradskih solitera. Mladiću naruku sigurno ide i to što mi danas zapravo ne znamo kako on izgleda. Njegove poslednje fotografije datiraju još iz sredine devedesetih... Ako se tome doda i pretpostavka da on uopšte ne izlazi iz tog stana, onda su to sve otežavajuće okolnosti da on bude otkriven i uhapšen", kaže Dragišić, koji smatra da bi srpska policija mogla uspješno da izvede „akciju najvišeg rizika, kao što je hapšenje Mladića".

Penzionisani vojni general Ninoslav Krstić, koji je sa Mladićem jedno vrijeme zajedno službovao, ubijeđen je da se on neće predati bez otpora.

"Dobro ga poznajem, i gdje god da je, siguran sam da se ne bi mirno predao. Ne znam baš da li bi se ubio, ali sam ubijeđen da bi na sve načine pokušao da spriječi svoje hapšenje", smatra Krstić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE