• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Silajdžić ruši Prud

Tihić optužuje Silajdžića da pokušava da "sruši prudski sporazum" i da "konstantno ruši svaki dogovor koji se postigne".

 Tihić: Silajdžić ruši Prud Izvor: MONDO

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da protivljenje lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića Prijedlogu amandmana koji rješava status Brčko distrikta predstavlja pokušaj rušenja prudskog sporazuma.

"To je kontinuitet njegove politike rušenja svega što se dogovori, a u čemu on ne učestvuje, od aprilskog paketa do dogovora koji su rezultat prudskog procesa, poput amandmana za Brčko", rekao je Tihić za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, to je politika koja ne daje i ne nudi rješenja, nego samo napada druge.

"Ispada da su Bošnjaci ti koji su srušili aprilski paket, a sada ruše amandman i svaku politiku dogovaranja i kompromisa", zaključio je Tihić.

Nastavak neistina koje proizvode /član Predsjedništva BiH/ Haris Silajdžić i njegovi savjetnici odražava njihov osnovni nedostatak razumijevanja uloge supervizora i Arbitražnog tribunala i predstavlja pokušavaj da unište nešto pozitivno za Brčko i ovu zemlju, saopšteno je Srni u OHR-u.

"Iako je prije godinu dana u pismu supervizoru odbio bilo kakav ustavni amandman, Silajdžić sada podržava ustavni amandman za Brčko. OHR pozdravlja tu činjenicu. Ako je posvećen rješenju ovog pitanja, Silajdžić bi trebalo da radi na konstruktivan, a ne destruktivan način", ističe se u saopštenju OHR-a.

Iz Silajdžićevog kabineta juče je saopšteno da je "neutemeljena i krajnje neprimjerena" izjava supervizora za distrikt Brčko Rafija Gregorijana da savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Damir Arnaut laže.

Gregorijan je izjavio da je Arnaut lagao kada je tvrdio u medijima da mu je predsjednik Arbitražnog tribunala Robert Oven saopštio da se protivi usvajanju amandmana na Ustav BiH koji se odnosi na Brčko distrikt.

U saopštenju iz Silajdžićevog kabineta navodi se da je Arnaut 3. marta u telefonskom razgovor Ovena obavijestio da je Gregorijan u više navrata ustvrdio, te u pisanoj formi ponovio, u nekoliko medija u BiH, da glavni arbitar podržava nacrt amandmana.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je u četvrtak, 5. oktobra, u prvom čitanju usvojio Prijedlog amandmana na Ustav BiH kojim se reguliše pravni status Brčko distrikta, uz zaključak da se u narednih 15 dana organizuju javne rasprave o predloženom amandmanu. Predloženim amandmanom Brčko distrikt uređuje se kao jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE