• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glasanje o amandmanima na Ustav u paketu

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić izjavio je da će poslanici o amandmanima na Ustav RS, glasati u paketu, a ne pojedinačno.

 Glasanje o amandmanima na Ustav u paketu Izvor: MONDO

"U ovoj proceduri nema veta i Ustavnog suda RS, već Narodna skupština RS i Vijeće naroda RS ravnopravno odlučuju. Ukoliko u parlamentu RS nema podrške dvije trećine poslanika i ako u Vijeću naroda u svakom klubu delegata nema podrške većine, paket amandmana je pao", istakao je Radojićić u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

On je rekao da su u ovom trenutku sa Klubom delegata Bošnjaka u Vijeću naroda RS ostali neusaglašeni amndmani 122 i 124 koji se odnose na prenošenje nadležnosti sa RS na institucije BiH i glavni grad RS.

"Pred nama je paket od 28 amandmana koji su jednoglasno podržani i dva amandmana koji predstavljaju neusaglašeni dio", naglasio je Radojičić, koji je i predsjednik Skupštinskog odbora za ustavna pitanja.

Radojičić je napomenuo da je ranije visoki predstavnik u BiH u Ustav RS u više faza nametnuo čak 141 amandman.

"Najveći dio amandmana, koji se odnose na konstitutivnost naroda, jesu defakto usvojeni u Narodnoj skuppštini RS, zbog čega nije potrebno da oni danas budu razmatrani u parlamentu", kaže Radojičić.

On je podsjetio da je inicijativa za promjenu pojedinih odredbi u Ustavu RS otvorena još 2006. godine, u prošlom sazivu Narodne skupštine RS, zbog preporuka Savjeta Evrope da se neke norme izmjene kao postprijemne obaveze BiH u EU, te prevaziđene norme koje su sami poslanici uočili.

Narodna skupština RS u martu prošle godine usvojila Nacrt amandmana na Ustav RS.
Prijedlog amandmana na Ustav Republike Srpske i Prijedlog ustavnog zakona za njihovo provođenje podneseni su u skladu sa odredbama Ustava RS i Poslovnika Narodne skupštine RS, izjavila je potpredsjednik Vlade RS Jasna Brkić.

"Prijedlog amandmana na Ustav RS, od 122 do 151, sadrži izmjene bitne za funkcionisanje RS i njene ustavne nadležnosti", istakla je Brkićeva u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini RS tokom rasprave o Prijedlogu amandmana na Ustav RS.

Ona je istakla da se Prijedlogom ustavnih amandmana utvrđuje da je glavni grad RS Banjaluka, te da grad Istočno Sarajevo ima poseban status koji se uređuje zakonom.

"Ovim prijedlogom amandmana gradovi i opštine se definišu kao jedinice lokalne samouprave, a status grada u RS imaju Banjaluka i Istočno Sarajevo, dok status grada mogu steći i druge opštine u skladu sa zakonom", rekla je Brkićeva.

Ona je dodala da je Prijedlogom ustavnih amandmana dopunjeno Poglavlje 6 Ustava RS, koje nosi naziv teritorijalna organizacija, riječima lokalna samouprava.

"Ovim se lokalna samouprava garantuje kao ustavno pravo građana koje oni ostvaruju neposredno ili posredstvom svojih slobodno izabranih predstavnika i garantuje se pravo građanima na lokalnu samoupravu", zaključila je Brkićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE