• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbačen Prijedlog zakona o državnoj imovini

Članovi Komisije za državnu imovinu BiH odbacili su Prijedlog nacrta zakona o državnoj imovini.

 Odbačen Prijedlog zakona o državnoj imovini Izvor: MONDO

Članovi Komisije za državnu imovinu BiH odbacili su Prijedlog nacrta zakona o državnoj imovini koji je pripremio predsjedavajući Komisije Zvonimir Kutleša.

Kutleša je izjavio da je njegov prijedlog, za koji je glasalo pet članova, a osam bilo protiv, bio kompromisno rješenje, ali da njegov posao nije imao smisla, jer "ostali članovi Komisije nisu pokazali potrebu za kompromisom".

On je izrazio nadu da će kompromis napraviti neki novi članovi Komisije.

Kutleša je naveo da članovi Komisije sa nivoa BiH nisu prihvatili ovo zakonsko rješenje, smatrajući da ono nije moguće, te da podršku za ovaj prijedlog nije dobio "ni od političkih partija u BiH", od OHR-a, a da su članovi komisije iz Republike Srpske izrazili rezerve prema članu 10. nacrta zakona, kojim se reguliše pravo na knjiženje državne imovine.

"Oni su smatrali da je taj član u koliziji sa ostalim članovima", rekao je Kutleša, napominjući da je tim članom predviđeno da se sva imovina istovremeno knjiži na BiH i na entitete, Brčko distrikt, kantone i opštine, bez prvog i drugog knjiženja.

Kutleša je istakao da na današnjoj sjednici nije prihvaćen ni prijedlog da nacrt zakona bude upućen na Savjet ministara bez spornog člana 10, a o kojem bi se ministri mogli izjasniti na sjednici.

"Nažalost nije postignuto rješenje ni nakon godinu i po rada. Komromis će se morati napraviti kad-tad, jer to od nas očekuje BiH i Savjet ministara", rekao je Kutleša na konferenciji za novinare.

Predsjedavajući Komisije za državnu imovinu BiH istakao je da očekuje da se Savjet ministara BiH izjasni o trenutnoj situaciji, i da, ako bude želio, može razriješiti sadašnju i formirati novu komisiju.

On je dodao da neće podnijeti ostavku na dužnost predsjedavajućeg, te da će Komisija nastaviti rad na razmatranju predmeta za koje postoji mogućnost od izuzimanja zabrane raspolaganja državnom imovinom koju je donio OHR.

Članovi Komisije za državnu imovinu BiH iz Republike Srpske (RS) nisu danas prihvatili Prijedlog nacrta zakona o državnoj imovini zato je što član 10 ovog nacrta u potpunoj koliziji sa ostalim odredbama, jer predviđa da se imovina prvo knjiži na BiH, izjavio je Srni član Komisije iz RS Nikola Kovačević.

Kovačević je rekao da taj član predviđa da se imovina knjiži na BiH, da se briše ona imovina koja je pripala entitetima i Brčko distriktu i da se na kraju zaključi sporazum.

On je istakao da je za predstavnike RS ovo neprihvatljivo, jer je u potpunoj suprotnosti sa ostalim članovima u kojima se navodi da se imovina treba dijeliti prema teritorijalno-funkcionalnom principu i da bi trebalo zaključiti sporazum Savjeta ministara, entiteta i Brčko distrikta kao pravni akt koji bi poslužio kao osnov knjiženje vlasništva u korist BiH i entiteta.

"Taj član 10 je, praktično, neprimjenjiv i neprihvatljiv, jer onog trenutka kada se BiH upiše kao vlasnik te imovine RS gubi svojstvo koje je imala do tada. BiH bi postala i ponašala se kao vlasnik te imovine, a eventualni sporazum koji bi trebalo zaključiti ne bi zavisio od predstavnika entiteta nego od toga da li će predstavnici BiH sjesti da pregovaraju da dijele imovinu koja je njihova'', rekao je Kovačević.

On je istakao da je član 10 u suštini zadržao ranija rješenja, ali da je malo perfidniji.

"Članovi 3, 4, 5 i 6 iz Prijedloga nacrta zakona govore da će se imovina knjižiti entitetima prema mjestu gdje se ona nalazi, a da će se samo dio te imovine prenijeti BiH što je nama odgovaralo, ali je to bio razlog protivljenja članova iz FBiH i institucija BiH", rekao je Kovačević.

On je istakao da član 10 ove odredbe negira, jer kaže da državnu imovinu treba prvo knjižiti na BiH, pa onda rasknjižavati, odnosno brisati, i upisivati na entitete, Brčko distrikt, kantone i opštine.

Kovačević je dodao i da nacrt zakona generalno daje dobra rješenja, da prihvata načela iz prudskog sporazuma, kao i ranije dogovorene stavove iz Komisije za raspodjelu državne imovine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE