• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška Njemačke evropskom putu BiH

Njemačka će nastaviti da podržava BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, izjavio Gernot Erler.

 Podrška Njemačke evropskom putu BiH Izvor: MONDO

Državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Njemačke Gernot Erler rekao je danas u Sarajevu da će Njemačka nastaviti da podržava BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Erler se sastao sa zamjenikom ministra inostranih poslova BiH Anom Trišić-Babić koja ga je upoznala sa aktuelnom političkom situacijom i aktivnostima koje BiH preduzima radi približavanja evroatlantskim integracijama, saopšteno je iz MIP-a BiH.

U razgovoru je istaknuto da je BiH posljednjih godina uložila velike napore u provođenju unutrašnjih reformi u prioritetnim oblastima, posebno onima koje su direktno vezane za proces evropskih integracija, što je veliki pokazatelj da je BiH čvrsto opredijeljena za evropski put i dalji nastavak provođenja reformskih obaveza.

Erler je naglasio da BiH mora nastaviti da ispunjava zahtjeve postavljene u "Mapi puta" i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju da bi se što prije približila EU i da bi građani BiH mogli nesmetano da putuju u zemlje EU.

Ana Trišić-Babić zahvalila je na cjelokupnom doprinosu i snažnoj podršci Njemačke BiH na bilateralnom i multilateralnom nivou, ističući da su zvaničnici BiH svjesni da je konačna odluka o liberalizaciji viznog režima i pridruživanju EU na Briselu.

Ona je naglasila da je, s tim u vezi, od velikog značaja jačanje institucija u BiH, te regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana i jačanje privrede, navodi se u saopštenju.

Član Bundestaga i državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Njemačke Gernot Erler istakao je danas u Sarajevu da samo cjelovita BiH, a ne njeni entiteti, imaju perspektivu u EU.

Erler je rekao da će BiH, kada bude zatvoren OHR, morati preuzeti više odgovornosti za svoju budućnost, ali da će, dok se to bude dešavalo, i njeni susjedi Hrvatska, Srbija i Crna Gora morati da povećaju doprinos za stabilnost u BiH.

"BiH ima velike potencijale u sektoru obnovljive energije i ako se stvore uslovi da to bude pravilno iskorišteno, veliku korist od toga imaće i susjedne zemlje", istakao je Erler na predavanju "Stabilnost regionalne saradnje i put ka Evropi" u Sekratarijatu za regionalnu saradnju.

On je rekao da Njemačka podržava aspiracije svih zemlja jugoistočne Evrope, "uključujući Kosovo, za članstvo u EU".

"Njemačka podržava djelovanje Euleksa i jače uključivanje Kosova u regionalne inicijative", rekao je Erler.

Govoreći o Srbiji, on je naglasio da Njemačka podržava proevropski pristup predsjednika Borisa Tadića i Vlade Srbije, te smatra da bi uticaj globalne ekonomska kriza mogao čak i ojačati te snage.

"Njemačka snažno podržava perspektivu Srbije za ulazak u EU. Jedan od najvažnijih političkih kriterijuma za to je puna saradnja sa Haškim tribunalom i u tom kontekstu Njemačka je hapšenje Radovana Karadžića vidjela kao jasan signal Vlade Srbije u smislu njenih težnji", rekao je Erler.

Govoreći o odnosima Slovenije i Hrvatske, Erler je istakao da Njemačka podržava napore da otvorena pitanja između te dvije zemlje budu prevaziđena.

"Njemačka smatra da na pregovore EU sa Hrvatskom ne bi trebalo da utiču otvorena pitanja koje ova zemlja ima sa Slovenijom. Neophodno je iznaći mehanizam da se ta dva pitanja razdvoje i koji će omogućiti brzi napredak u rješavanju pitanja granica Slovenije i Hrvatske i ubrzanja pregovora o hrvatskom pristupanju EU", naglasio je Erler.

Odgovarajaći na pitanje da li globalna ekonomska kriza može uticati da bude smanjena pomoć jugoistočnoj Evropi, Erler je rekao da su mir, prosperitet i solidarnost vrijednosti na kojima počiva EU.

Erler je rekao da su Mađarska i Letonija osjetile uticaj krize i da EU mora pokazati solidarnost. On je naglasio da se u globalnoj ekonomskoj krizi mora pomoći i zemljama van EU, iskavši Ukrajinu u prvom redu, ali i zemlje koje imaju evropsku perspektivu kao što je to slučaj jugoistočne Evrope.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE