• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klub Bošnjaka neće podržati amandmane

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS neće podržati usvojeni paket amandmana na Ustav RS.

 Klub Bošnjaka neće podržati amandmane Izvor: MONDO

Šef Kluba poslanika SDA-SDP BiH u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić rekao je da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS neće podržati večeras usvojeni paket amandmana na Ustav RS.

Salkić je novinarima rekao da je samo malo trebalo da se postigne konačan dogovor i o konstitutivnosti naroda u organima vlasti glavnog grada RS, ali pošto dogovor nije postignut, delegati iz reda bošnjačkog naroda neće podržati ovaj paket amandmana.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dušan Stojičić rekao da je, i ako paket amandmana na Ustav RS ne dobije zeleno svjetlo u Vijeću naroda RS, Narodna skupština usvajanjem amandmana pokazala političku zrelost i način kako se jedino može raditi na ovim pitanjima, kao i da je na važnim političkim pitanjima moguć maksimalan konsenzus svih faktora u RS.

"Klub poslanika SDS-a podržao je ovaj prijedlog amandmana koji je značio kompromis da zarad prolaza preostalih 28 amadmana odustanemo od amandmana kojim je bilo definisano pitanje prenosa nadležnosti", rekao je Stojičić.

On je naglasio da nijedna politička partija iz RS neće više prihvatati bilo kakvu mogućnost da pitanje prenosa nadležnosti bude pokretano mimo procedure za promjenu Ustava RS, odnosno dvotrećinske većine i većine u svim klubovima Vijeća naroda RS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras paket amandmana od 122 do 150 na Ustav RS.

Amandmane su podržala 72 narodna poslanika, dok je sedam poslanika bilo protiv.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) usvojili su večeras Zakon o hemikalijama kojim je propisan postupak razvrstavanja i obilježavanja otrova koji se stavljaju u promet, te postupak dobijanja odobrenja za bavljenje poslovima proizvodnje, prometa i korištenja otrova.

Ovim zakonom regulisan je i postupak vođenja evidencija o pravnim subjektima i otrovima koji se stavljaju u promet.

U obrazloženju Zakona navodi se da upisom u Inventar hemikalija predviđen ovim zakonom, pravni subjekti ne moraju tražiti dozvolu za svaki uvoz opasne hemikalije, a što se odnosi na period od 10 godina nakon čega je potrebno da se izvrši ponovna procjena opravdanosti stavljanja u promet opasne hemikalije.

"Inspekcijski nadzor nad opasnim hemikalijama je značajno pooštren u smislu nametanja obaveza državnoj graničnoj službi i sanitarnim inspektorima da budu obučeni u dobrom poznavanju opasnih hemikalija kako bi se spriječile zloupotrebe koje mogu trenutno i dugoročno ugroziti zdravlje ljudi i životnu sredinu zbog štetnog djelovanja opasnih hemikalija", navodi se u obrazloženju.

U obrazloženju se dodaje da se Zakonom omogućava fleksibilan pristup domaće pravne regulative u oblasti hemikalija u približavanju zakonodavstvu EU.

Nakon usvajanja ovog zakona prekinuto je današnje zasjedanje Narodne skupštine RS, a nastavak je zakazan za sutra u 10.00 časova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE