• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agović se vraća na čelo BHRT

Sud BiH poništio je odluku UO BHRT o smjeni Mehmeda Agovića, generalnog direktora ovog javnog emitera, te naložio njegovo vraćanje na ovu funkciju.

 Agović se vraća na čelo BHRT Izvor: MONDO

Potvrđeno je ovo u Sudu BiH, gdje je odluka UO BHRT o Agovićevom otkazu proglašena nezakonitom. Prema odluci Suda BiH, Agović mora biti vraćen na mjesto generalonog direktora, a moraju mu biti isplaćene i sve plate i doprinosi od 15. septembra prošle godine kada je smijenjen.

Na ovu presudu moguće je uložiti žalbu u roku od 15 dana, a nakon pravosnažnosti presude nalaže se BHRT-u da plati i troškove parničnog postupka od 3.276 KM.

Marija Putica, član UO BHRT, kazala je da je zatečena ovakvom odlukom Suda BiH, koja je presedan i dovodi u pitanje legalnost odluka niza bh. institucija.

"Sve vrijeme osporavana je legalnost glasanja Nade Milošević, člana UO, za koju su tvrdili da joj je istekao mandat u vrijeme glasanja o smjeni generalnog direktora. Njoj mandat nije bio istekao jer prema Ustavu BiH sve osobe koje imenuje parlament na dužnost stupaju danom objavljivanja u 'Službenom listu BiH', što znači da joj je mandat trajao", tvrdi Marija Putica.

Ona kaže su prema ovoj odluci Suda BiH nelegalne sve odluke UO RTV FBiH, kome je mandat odavno istekao, a time i odluke Odbora javnog RTV sistema BiH. Marija Putica smatra da su po ovakvoj odluci suda nelegalne i odluke UO BHRT dok je član bio Plamenko Čustović jer je radio i po isteku mandata.

"Sud je osporio zakonsko pravo UO BHRT da smijeni direktora koji je katastrofalno loše poslovao i prekršio zakonske procedure što su potvrdila revizorska izvješća o milionskim gubicima", ističe Marija Putica.

Za razliku od Marije Putica, predsjedavajući UO BHRT Nikola Deretić kaže da nije iznenađen odlukom Suda BiH, pa će što prije sazvati sjednicu na kojoj će odlučivati o podnošenju žalbe, ali i krivične prijave protiv Agovića. UO BHRT smijenio je Agovića u septembru prošle godine zbog revizorskog izvještaja za 2007. godinu u kome se navodi da su prikriveni gubici od 9,7 miliona KM, a protiv te odluke bio je Ahmed Žilić, bošnjački član UO.

(Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE