• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podvig policije u akciji "Ustikolina"

Policijska misija Evropske unije (EUPM) pozdravila brzu i profesionalno izvedenu akciju policije nakon bijega devet zatvorenika iz Ustikoline.

 Podvig policije u akciji "Ustikolina" Izvor: MONDO

"Brzo reagovanje policije dovelo je do hapšenja osmorice od devet zatvorenika u nevjerovatno kratkom vremenu" , rekao je šef EUPM-a Štefan Feler.

Feler je posebno čestitao policijskom komesaru Kantona Sarajevo Himzi Selimoviću i načelniku Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Zoranu Mandiću.

"Odlična saradnja policija kantona Sarajevo i Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo je bila ključ uspjeha", smatra šef EUPM-a i izražava uvjerenje da će i preostali bjegunac uskoro biti uhapšen.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo takođe je pohvalio pripadnike policije RS i čestitao im za uspješno obavljenu akciju hapšenja osam odbjeglih zatvorenika, koju su proveli u saradnji sa kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Posebno je dobro što akcija pokazuje da ne stoje tvrdnje da bezbjednosne agencije u BiH ne sarađuju. One i te kako sarađuju. Smatram da saradnju u budućnosti treba još ojačati", rekao je Čađo novinarima u Banjaluci u pauzi sjednice Narodne skupštine RS.

On je naglasio da ova složena akcija koja se desila ad hok i u kojoj je trebalo vrlo brzo reagovati najbolji pokazatelj da i postojeći zakonski okvir daje mogućnost za profesionalnu i korektnu sardanju bezbjednosnih struktura u BiH.

Ministar unutrašnjih poslova RS dodao je da ovaj incident nikome nije bio dobra vijest, ali da je njegov epilog najvažniji i da je to ono što čini ovu vijest dobrom.

Istovremeno , Ministarstvo pravde Federacije BiH provodi istragu bjekstvu devet zatvorenika iz zatvora u Ustikolini i ako utvrdi propuste zaposlenih u ovom zatvoru izreći će odgovarajuće mjere u okviru svojih nadležnosti, rekao je Srni portparol ovog ministarstva Entoni Šeperić.

On je rekao da su ministar pravde FBiH Feliks Vidović i inspektor za izvršenje krivičnih sankcija posjetili ovaj zatvor i da se trenutno utvrđuju konkretne pojedinosti u vezi sa ovim slučajem.

"Istraga je u toku i kada kopmpletiramo sve podatke razmotrićemo mjere koje su u našoj nadležnosti. Ne želim spekulisati o mjerama, ali se Ministarstvo sigurno neće libiti da ih preduzme ako se uoče propusti koji se odnose na zakonitost postupanja lica koje vrše nadzor nad zatvorenicima i na moguće zloupotrebe odgovornosti", rekao je Šeperić.

On je istakao da je sektor kazneno-popravnih zavoda u Federaciji BiH inače problematičan i da je resorno ministarstvo i ranije ukazivalo na probleme koji su veoma složeni i slojeviti.

"To nije trenutan problem, već problem koji traje već nekoliko mjeseci i na koji uporno upozoravamo. Ministarstvo pravde je predložilo neke mjere u smislu poboljšanja cijelog sistema, za šta su potrebna dodatna novčana izdvajanja i vidjećemo šta se tu može preduzeti", rekao je Šeperić.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Centra javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo uhapsili su osam od ukupno devet zatvorenika koji su u utorak veče pobjegli iz zatvora u Ustikolini u Federaciji BiH, potvrđeno je Srni u MUP-u Kantona Sarajevo.

"U bjekstvu je još Adnan Smajić za kojim se traga", rekao je Dragan Mijoković, načelnik Kancelarije policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo.

Mijoković je precizirao da je do ponoći uhapšeno pet odbijeglih zatvorenika, a oko 2.00 časa još trojica.

Prema njegovim riječima, prva četvorica bjegunaca uhapšena su na širem lokalitetu Hrasnice, a ostali na području Stupa.

"Kompletnu akciju vodili smo u saradnji sa CJB Istočno Sarajevo, koji su nam pružili veoma profesionalnu saradnju i podršku i učestvovali u hapšenju prve četvorice, naoružane automatskom puškom", istakao je Mijoković.

MUP FBiH u 20.45 časova obavijestio je MUP RS o bjekstvu zatvorenika iz zatvora u Ustikolini, koji su oteli oružje od stražara zatvora, nakon čega su sjeli u dva automobila i pobjegli ka Sarajevu kroz teritoriju RS.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE