• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Lajčak je ipak Incko

Evropska Unija je imenovala Incka za specijalnog predstavnika EU u BiH, a krajem marta će ga upravljački odbor imenovati za visokog predstavnika

 Novi Lajčak je ipak Incko Izvor: MONDO

Novi visoki predstavnik u BiH biće austrijski diplomata Valentin Incko, potvrdilo je Ministarstvo inostranih poslova Austrije.

Austrijski dnevni list "Kurir" navodi da su zeleno svjetlo za imenovanje Incka za naslijednika Miroslava Lajčaka dale i SAD, koje su se prethodno dugo premišljale u vezi sa ovim izborom.

"U noći između utorka i srijede EU je imenovala Incka za specijalnog predstavnika EU u BiH", navodi dnevnik i dodaje da će Savjet za provođenje mira (PIC) krajem marta imenovati Incka za novog visokog predstavnika za BiH.

U Beču se ovaj izbor smatra velikim uspjehom austrijske diplomatije, piše "Kurir" i citira izjavu austrijskog ministra inostranih poslova Mihaela Špindelegera koji je ocijenio da je ovo jasan znak priznavanja uloge Austrije i njenog ugleda na Balkanu.

"To je lijepa potvrda za rad i iskustvo ambasadora Incka. To je jasan znak priznavanja uloge Austrije i njenog ugleda na Balkanu", rekao je za "Kurir" Špindeleger.

Izborom Valentina Incka za novog visokog predstavnika u BiH, Austrija će po drugi put nakon Volfganga Petriča imati diplomatu iz svojih redova na ovoj visokoj međunarodnoj poziciji.

Biografija Valentina Incka

Austrijski diplomata Valentin Incko pripadnik je slovenačke manjine u Koruškoj. Završio je slovenačko-njemačku dvojezičnu osnovnu školu u Svečhahu u opštini Fajstric u dolini Rozental u Koruškoj.

Gimnaziju na slovenačkom jeziku završio je 1967. godine u Celovecu, a od 1967-72. godine studirao je pravo, srpskohrvatski i ruski jezik na Univerzitetu u Gracu. Iste godine promovisao je svoj doktorat, a od 1972-74. godine pohadjao je Akademiju za diplomatiju u Beču.

Od 1974-78. godine bio je šef kancelarije UNDP u Ulan Batoru u Mongoliji, zatim je radio u Minstarstvu spoljnih poslova Austrije za srednju, istočnu i južnu Evropu.

Od 1982-86. godine u ambasadi Austrije u Beogradu je obavljao funkciju atašea za kulturu, a 1992. godine bio je šef misije Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OSCE) za Sandžak. Od 1990-96. godine bio je savjetnik za kulturu u austrijskoj ambasadi u Pragu.

Bio je prvi je ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini poslije rata, u vremenu od 1996-99. godine. Poslije toga radio je ponovo u austrijskom ministarstvu spoljnih poslova i to kao šef odjeljenja za Srednju, Istočnu i Južnu Evropu, Centralnu Aziju i Južni Kavkaz.

Tu je ostao do 2005. godine, kada je otišao na mjesto ambasadora Austrije u Sloveniji.

Incko tečno govori slovenački, ruski i bosanski jezik. Oženjen je Bernardom Fink, argentinskim mecosopranom slovenačkog porijekla i sa njom ima dvoje djece.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE