• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divjak: U Dobrovoljačkoj se desio zločin

Bivši general Armije BiH smatra da se u Dobrovoljačkoj ulici desio zločin i da "ima razloga za istragu"

 Divjak: U Dobrovoljačkoj se desio zločin Izvor: MONDO

Jovan Divjak, bivši general Armije BiH i jedan od direktnih učesnika u slučaju napada na pripadnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 3. marta 1992. godine, smatra da "ima razloga za istragu" i da se desio zločin.

Divjak je rekao da napad nije bio organizovan i da su se "tu stvorile brojne grupacije", te da su "došli i jedni, i drugi, i treći", prenosi "Politika".

"Ali da se uzmu puške i opali po autobusu gdje sjede civilna lica, koja se vraćaju iz druge vojne oblasti i pritom ubije čovjek – to nije bilo potrebno. Dakle, nije bilo sukoba na frontu, ljudi su bili razoružani, to što se desilo nije smjelo da se desi, i to je zločin", rekao je Divjak.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je za "Politiku" da ovo tužilaštvo još nije zvanično obaviješteno ko su osobe iz BiH za kojima je MUP Srbije raspisao potejrnice, nakon pokrenute istrage ratnog zločina u Dobrovoljačkoj.

"Nismo dobili nikakvo obavještenje, ali želim da naglasim da su svi predmeti ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji BiH, isključivo, u nadležnosti pravosudnih institucija BiH, odnosno Suda BiH", kaže Grubešić.

MUP Srbije je raspisao potjernicu za 19 ratnih političkih i vojnih zvaničnika BiH osumnjičenih za zločine u slučaju "Dobrovoljačka ulica", gdje su 3. maja 1992. godine u napadima bošnjačkih snaga ubijena 42 pripadnika bivše JNA, 73 ranjena, a 215 ih je zarobljeno.

Pozivajući se na medijske izvještaje, "Politika" navodi da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije otvorilo istragu protiv bivših članova Predsjedništva tadašnje BiH Ejupa Ganića i Stjepana Kljuića, komandanta Štaba TO Hasana Efendića, zamjenika šefa MUP-a BiH Jusufa Pušine, visokopozicioniranih oficira bivše Armije BiH Jovana Divjaka i Fikreta Muslimovića i komandanta Specijalne jedinice policije Dragana Vikića, kao i osnivača Zelenih beretki i Patriotske lige Emina Švrakića i Zaima Backovića.

Spekuliše se, kako navodi list, da se ista ova imena, kao i još neka druga, nalaze i na potjernici MUP-a Srbije.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić ističe da je donijeto rješenje o sprovođenju istrage, odnosno radi se o pretkrivičnom postupku, a ne o optužnici, ali ne isključuje mogućnost raspisivanja i Interpolove potjernice - prenosi "Politika".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE