• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solana: Prud propao

Solana u izvještaju koji će predstaviti SB UN smatra da je situacija u BiH ostala mirna i stabilna, ali da je prisutna nacionalistička retorika

 Solana: Prud propao Izvor: MONDO

EU očekuje nastavak političkih tenzija u BiH, ali ne i destabilizaciju bezbjednosne situacije - navodi se u izvještaju koji će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana uputiti Savjetu bezbjednosti UN.

Solana smatra da je ukupna situacija ostala mirna i stabilna, iako se nastavilo sa nacionalističkom retorikom.

"To nije imalo uticaja na bezbjednosno okruženje. EUFOR je nastavio pažljivo da prati situaciju u okviru svog mandata" - navodi Solana u izvještaju čije dijelove objavljuje "Dnevni avaz".

Solana u izvještaju upoznaje UN i sa planovima za "evoluciju" Eufora i navodi da su razgovori o tome u toku.

Organi EU već imaju pripremljen plan za okončanje vojne misije u BiH, koji će biti aktiviran čim bude odlučeno o sudbini OHR-a, a prema njemu EUFOR će ostati sa oko 200 vojnika koji će biti pripojeni EUPM-u, sa zadatkom da daju podršku domaćim oružanim snagama.

Solana se u izvještaju posebno osvrnuo na politička dešavanja u BiH, odnosno Prudski sporazum.

"Razgovori o ustavnim promjenama propali su 21. februara, mada su se lideri tri stranke - SDA, HDZ BiH i SNSD-a - nastavili sastajati i ostvarili su ograničeni napredak" - smatra Solana.

On podsjeća da su Brčko, dogovor o državnoj imovini i opšta stabilnost ključni ciljevi koje je postavio Savjet za provođenje mira u BiH.

"Ispunjenje tih uslova dozvolilo bi Savjetu za provođenje mira da odluči o mogućem zatvaranju OHR-a. Nikakvog značajnog progresa nije bilo na rješavanju pitanja vojne imovine" - smatra Solana.

U posebnom dijelu izvještaja govori se da je 17. februara SIPA Tužilaštvu BiH dostavila dokumente u okviru istrage protiv premijera Republike Srpske /RS/ Milorada Dodika i drugih, te da su političari iz RS odgovorili tako što će se povući iz državnih institucija.

"Taj izvještaj doveden je u pitanje zbog navodnih neregularnosti u proceduri njegove predaje" - navodi se u izvještaju Solane.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE