• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija procesuira zločine u Mrkonjić Gradu?

Predstavnici porodica srpskih žrtava iz Mrkonjić Grada zatražiće od Tužilaštva Srbije pokretanje istrage za ratne zločine počinjene u toj opštini.

 Srbija procesuira zločine u Mrkonjić Gradu? Izvor: MONDO

Predstavnici porodica srpskih  žrtava iz Mrkonjić Grada najavili su u srijedu da će od Tužilaštva Srbije za ratne zločine zatražiti da pokrene istragu za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj opštini krajem 1995. godine, ističući da o tom predmetu "ćute i Haški tribunal i Tužilaštvo BiH".

"O zločinima regularne vojske Republike Hrvatske i domaćih snaga Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) nad Srbima u Mrkonjić Gradu podnijeli smo prije osam godina Haškom tribunalu obimnu dokumentaciju u paketu teškom 40 kilograma, ali taj paket u Hagu nikada nije ni otvoren", rekao je predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

On je dodao da je 2006. stigla informacija iz Haga da je predmet proslijedjen Tužilaštvu BiH u Sarajevu, ali da još niko od domaćih pravosudnih organa nije potvrdio da je dokumentacija vraćena u BiH.

Prilikom agresije regularne hrvatske vojske i snaga HVO na opštinu Mrkonjić Grad u jesen 1995. ubijeno je 480 Srba od kojih su do sada pronadjeni, ekshumirani i identifikovani posmrtni ostaci njih 219.

U samo jednoj masovnoj grobnici na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu, koja je najveća u Republici Srpskoj, ekshumiran je i identifikovan 181 srpski civil.

Prema podacima Opštinske komisije za procjenu ratne štete, regularna vojska Hrvatske i snage HVO su na području Mrkonjić Grada potpuno uništile i razorile 3.644 kuće, 700 stanova, a oštećeno je još 6.017 stambenih objekata.

Sva preduzeća su tada opljačkana, odvežene proizvodne mašine i oprema, postrojenja, a cjelokupni stočni fond - 12.000 goveda, 70.000 ovaca i 15.000 svinja je uništeno.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE