• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament RS: Usvojeno više zakona

Narodna skupština RS u nastavku sjednice usvojila Zakone o zapošljavanju stranih državljana, banjama , oružju, zaštiti zdravlja bilja u RS.

 Parlament RS: Usvojeno više zakona Izvor: MONDO

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo rekao je da se ovaj zakon o izmjenama i dopunama zakona o oružju i municiji sastoji od 22 člana koji omogućavaju njegovu adekvatniju primjenu u praksi i popunjavaju određene pravne praznine u postojećem zakonu.

Čađo je rekao da su u ovaj zakon uvrštene određene primjedbe narodnih poslanika iznesene na raspravi na 26. sjednici Narodne skupštine RS 16. decembra 2008.godine.

"Uvažena je primjedba koja se odnosi na definisanje uslova pod kojima se oduzima dozvola za rad preduzeća i izvršena dopuna u smislu zabrane vršenja djelatnosti pravnim licima koja nezakonito stavljaju u promet, nabavljaju, drže, popravljaju ili prepravljaju oružje", istakao je ministar Čađo.

Ovim zakonom regulisano je da se odobrenje za nabavljanje oružja izdaje licu koje ima navršenih 21 godinu života, a za nabavljanje sportskog i lovačkog oružja navršenih 18 godina života uz prethodno pribavljene dokaze o ispunjavanju uslova za nošenje i držanje oružja.

Zakon definiše da punoljetno lice može na osnovu odobrenja nadležnog organa nabavljati i držati trofejno oružje i oružje koje zbog dotrajalosti više nije za upotrebu, ukoliko od ovlašćene organizacije ili pojedinca priloži potvrdu o neupotrebljivosti oružja.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i Zakon o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva, kojim se propisuju posebni uslovi, kao i postupak i način zapošljavanja stranih državljana i lica bez državljanstva u RS.

U obrazloženju amandmana SNSD-a navodi se da će oni otkloniti sve dileme u vezi sa angažovanjem nastavnika na visokoškolskim ustanovama RS i druge dileme oko oslobađanja od pribavljanja radne dozvole u RS.

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje u Vladi RS Čedo Kovačević rekao je obrazlažući ovaj zakon da je poseban uslov koji mora ispunjavati stranac za zaposljenje to da ima radnu dozvolu za zaključivanje ugovora o radu izdatu od Zavoda za zapošljavanje RS.

Poslanici su usvojili i Zakon o banjama kojim se uređuje način iskorištavanja prirodnih ljekovitih faktora, definišu subjekti koji obavljaju banjsku djelatnost, određuju vrste usluga koje se pružaju u banjama, te uslovi za obavljanje banjske djelatnosti.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković istakao je prilikom obraćanja poslanicima da će RS prva na području bivše Jugoslavije imati Zakon o banjama.

Banjski sektor do sada nije bio regulisan u normativnom smislu, a postojeće banje u RS funkcionisale su u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite, koji ne regulišu osnovna pitanja za utvrđivanje banjske djelatnosti.

U obrazloženju se navodi da je Zakonom predviđeno odvajanje zdravstveno-turističke komponente, čime banje pretenduju da postanu pravi turistički centri sa gostima-turistima.

( Srna/ MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE