• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kudela: BiH bez vizionara

BiH vapi za političarima koji shvataju da je Evropa ovdje, rekao je ambasador Češke u BiH Jirži Kudela, čija zemlja trenutno predsjedava EU.

 Kudela: BiH bez vizionara Izvor: MONDO

Kudela je pojasnio da "u BiH još nema vizionara koji bi u svoj politički portfelj uključio Evropu, ne samo verbalno, već i konkretnim djelima", te izrazio razočaranje što je i "svaki pokušaj dogovora od nekoga ovdje odmah kritikovan, uništavan i potcjenjivan".

"Šarmantno je inatiti se u svakodnevnom životu, to je dobro za komšiluk, ali nije dobro za politiku", rekao je Kudela za internet stranicu "Reci.ba".

Češki ambasador je najavio da će BiH i cijeli region biti ključna tema neformalnog sastanka ministara inostranih poslova EU krajem marta u Češkim Budejovicama, navodi se u saopštenju iz OHR-a.

"Tamo će biti veoma ozbiljna rasprava između EUe i predstavnika ove regije oko svih važnijih pitanja i Češka je spremna da organizuje i nove vanredne sastanke ili dogovore, ukoliko to bude potrebno", naglasio je Kudela.

Odgovarajući na pitanje da li bi BiH mogla biti izostavljena iz paketa mjera koji EU priprema za zapadni Balkan, uključujući ukidanje viza, Kudela je istakao napore češkog predsjedništva da BiH bude uključena u cijeli paket, ali da to prvenstveno zavisi o napretku zemlje na različitim područjima, kao što su sigurnost ličnih dokumenata i drugi uslovi iz "mape puta" EU.

Ambasador Kudela je u intervjuu naglasio i veoma važnu ulogu medija u stabilizaciji i "evropeizaciji" BiH.

On je posebno istakao odgovornost novinara na javnim emiterima, koji moraju biti spremni na sve izazove koje donosi savremeno novinarstvo i objektivno izvještavanje.

Govoreći o imenovanju novog visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH, Kudela je izrazio očekivanje da bi se proces imenovanja mogao okončati do kraja marta.

On je podsjetio da Upravni odbor Savjeta za provođenje mira još nije zaključio da su ispunjeni svi uslovi za tranziciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU /EUSR/, tako da će budući specijalni predstavnik EU i dalje biti i u funkciji visokog predstavnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE