• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska ne destabilizuje BiH

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao da Srpska ne vodi nijednu praktičnu aktivnost u vezi sa eventalnom secesijom.

 Dodik: Srpska ne destabilizuje BiH Izvor: MONDO

"RS ne ide ni za kakvom destabilizacijom u BiH. Srpska je stabilna politički, ekonomski i socijalno. Mi ne provodimo bilo kakvu aktivnost koja bi išla ka planu secesije za RS. Želimo da se poštuje Dejton i poštujemo njegove izvorne principe. Srpska, a ni ja nemamo potrebe da se bilo kome pravdamo na tu temu", rekao je Dodik.

Nakon sastanka sa saveznim ministrom pri Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke Gernotom Erlerom rekao da niko iz RS nije izmislo duh Dejtona.

"Ako pustute duh u BiH, onda ga je veoma teško vratiti tamo odakle je izašao. Kada su stranci ovdje počeli da promovišu duh Dejtona, onda su Bošnjaci pomislili da je to odlična prilika da se raščisti sa RS, Hrvati da se formira treći entitet, a Srbi da se konačno stane sa pričom da je RS stalni krivac i da joj se stalno uzimaju nadležnosti. I to je dovelo do trenutnih političkih odnosa, takvih kakvi jesu", ocijenio je Dodik.

Dodik je podsjetio da su u prošlosti stranci u BiH dolazili i putem OHR-a da naprve neke svoje projekte, koji nisu predviđeni Dejtonom.

Ponovio je da se pokazala netačnom tvrdnja da je RS tobože štampala listiće za referendum, za šta je Srpska od početka govorila da je laž, te ocijenio da je to proizvelo niz priča da se u RS provodi recesija.

Premijer Srpske je istakao da je za BiH jedan od prioriteta evropska perspektiva, navodeći da je jasna činjenica da EU percipira BiH kao jedinu moguću na tom putu, ali da to treba da bude prioritet i lokalnih političkih snaga.

"Jasno sam dao do znanja da RS na tom putu, ne sporeći put BiH, ima svoju ulogu i mjesto u svim segmentima definisanja politika i odnosa sa EU. Mi ne sporimo evropske vrijednosti i spremni smo da se zauzmemo za što brže rješavanje otvorenih pitanja", naveo je Dodik.

Govoreći o OHR-u, ciljevima i uslovima u kominikeu Savjeta za provođenje mira potrebnih za transformaciju ove kancelarije, Dodik je podsjetio da je amandman o Brčkom već u parlamentarnoj proceduri, ali da se ne poštuje dogovoreno u vezi sa imovinom.

"RS nije protiv rješavanja problema imovine na način kako je to definisano u kominikeu Savjeta, a to znači da se obezbijedi pravična raspodjela između BiH i entiteta. Kasnija tumačenja koja traže neke druge koncepte oko imovine zaista prave probleme. Trebamo se vratiti onome što je pecizno naznačeno u kominikeu", kaže Dodik.

Poručio je da je RS spremna da tu podjelu izvrši na sporazuman način i donese zakon o tome, pored saznanja da BiH u Dejtonsiom sporazumu nema mogućnost da ima svoju imovinu.

Dodik smatra da OHR neće biti zatvoren na narednoj sjednici Savjeta za provođenje mira (PIK), jer nisu ispunjeni svi uslovi.

"Neki u BiH su pokušali, znajući da je moguća odluka o zatvaranju, da dramatizuju situaciju do te mjere i uvjere članice PIK-a da stanje u BiH nije dobro i da je ovdje neka kriza u pitanju. Oni su koncipirali niz pitanja da bi se stekao takav utisak", rekao je Dodik.

On je napomenuo da odluka o zatvaranju OHR-a nije na lokalnim političkim snagama, dodajući da je veoma važno da se osposobe lokalni kapaciteti za evropske perspektive te da "na evropskom putu BiH ne mogu za jednim stolom sa obje strane da sjede stranci".

Dodik je rekao da je sa Erlerom razgovarao o "neizbježnoj temi koja se zove retorika", te da se u javnosti stvara utisak da se jedno govori iza zatvorenih vrata, a drugo na javnoj sceni.

"To nije tačna teza. Razgovori tokom kojih imamo više mogućnosti da iznesemo naše stavove o aktuelnim pitanjima, u medijskom prezentovanju interpretiraju se i ponekad dobiju daleko veći značaj nego sama izjava", naveo je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE