• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS: Formirati antikorupcionu agenciju!

Srpska demokratska stranka predlaže da se hitno formira agencija i odbor za borbu protiv korupcije u RS.

 SDS: Formirati antikorupcionu agenciju! Izvor: MONDO

SDS je sačinila strategiju borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj, u okviru koje se predlaže da hitno budu formirani agencija i odbor za borbu protiv korupcije, rekao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Agencija za borbu protiv korupcije bila bi operativno tijelo sačinjeno od državnih službenika, a kako predlaže SDS, odbor bi bio u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine RS.

"Naš prijedlog je da odbor broji devet članova koje bi birala Narodna skupština RS, te da većina bude iz sastava opozicije, jer je opozicija zadužena da kontroliše ono što bi, eventualno, bilo nepravilno u okviru vlasti", rekao je Bosić na konferenciji za novinare.

On je naveo da članovi odbora ne bi mogli biti lica čija imovina kao i imovina članova njihove uže porodice, stečena od 1992. godine a ne naslijeđena, prelazi 500.000 KM.

"Jasno je da od borbe protiv korpucije nema ništa ako se prvo ne sredi stanje u tužilaštvima i pravosuđu RS koji su svojim nečinjenjem, na očigledne činjenice i pojave, praktično sami sebe stavili u funkciju zaštite i daljeg cvjetanja korupcije", rekao je Bosić.

SDS traži da bude uspostavljen sistem javnog ispitivanja pojedinih slučajeva, kao što se to radi u mnogim demokratskim zemljama, ukoliko postoji sumnja na korupciju u velikim aferama.

Bosić kaže da je korupcija u RS postala tako opasna "da nagriza njeno ekonomsko i društveno tkivo" i da je postala potencijalno oružje u borbi protiv interesa RS, a kao primjer naveo je prijavu Sipe protiv članova Vlade RS.

Lider SDS-a je rekao da je korupcija u nekim sferama, na nižim nivoima, postala "tradicija kod srpskog naroda", dodajući da je korupcija u zdravstvu postala dio kulture, a korupcija u školstu nešto što će imati dugotrajne posljedice na generacije.

Bosić je najavio da će SDS pokrenuti širok front aktivnosti u borbi protiv korupcije, te da će zadužiti klubove poslanika da pripreme potrebne zakone, prijedloge i mjere.

"Ako vladajuća stranka, SNSD, ne bude imala svijesti o važnosti ove teme u periodu njihove vlasti nećemo uspjeti da riješimo ovaj problem, ali to ostaje dugoročan cilj SDS-a", rekao je Bosić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE