• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčko: Ko će da čini novu vladu?

Gradonačelnik distrikta Brčko Dragan Pajić saopštio je prijedlog za sastav nove vlade.

 Brčko: Ko će da čini novu vladu? Izvor: MONDO

Podsjetio je da predstavnici parlamentarnih političkih stranaka imaju rok od dvije sedmice da eventualno ospore neko od predloženih imena.

"Prijedlog imena proslijeđen je lokalnom parlamentu i u narednih 15 dana parlamentarne stranke mogu da pokrenu zakonsku proceduru ako se eventualno ne slažu s njim, a ako se to ne desi za dvije sedmice imaćemo sastav nove vlade", rekao je Pajić na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje da li je predložio stabilnu vladu, što je jedan od dva uslova za okončanje međunarodne supervizije nad distriktom, Pajić je odgovorio da je to vlada koju je u ovom trenutku, uvažavajući kompromise, bilo moguće sastaviti.

"Imenovao sam neke ljude koji su isključivo zahtjev pojedinih političkih stranaka, a ne moj izbor ili stav supervizora. Nažalost, živimo u vremenu u kome stranke nakon izbora moraju da ispune obećanja članovima koji su doprinijeli izbornom rezultatu", rekao je Pajić.

On je napomenuo da se, ako se uzme u obzir kompleksnost nacionalnih i političkih odnosa u distriktu, realno nije moglo ništa više uraditi na ovom planu.

Pajić je podsjetio na pismo supervizora, prema kome je, ukoliko se na čelu pojedinih odjeljenja nađu ljudi koji ne mogu odgovoriti takvoj ulozi, obaveza njihovih stranaka da ih promijene.

Gradonačelnik distrikta je naveo da će sa političkim strankama potpisati dokument koji će sve obavezivati na takvo postupanje, jer više ne smiju biti "taoci nekakvih rješenja iz prošlosti".

Prema predloženoj listi koju je Pajić proslijedio Skupštini distrikta, za šefa Odjeljenja za javnu bezbjednost biće imenovan Ermin Džindić, Odjeljenja za javni registar Zekerijah Osmić, dok će mjesto šefa Odjeljenja za izbjegla i raseljena lica pripasti Branki Đurić-Žilić. Svih troje kandidata su iz SDP-a.

Tri mjesta pripala su i koaliciji koju predvodi SDS. Svjetlana Čivčić dobila je mjesto šefa Odjeljenja za urbanizam i prostorno planiranje, ali uslovno na 120 dana. Gradonačelnik Pajić objasnio je da je to zbog diplome o završenom fakultetu koju će Čivčićeva morati u tom roku predočiti, jer joj je na prijedlog OHR-a dat rok da završi i odbrani diplomski rad.

Član SDS-a Niko Stoparić ubuduće bi trebalo da vodi Odjeljenje za stručne i administrativne poslove, a ispred koalicionog partnera PDP-a na čelo Odjeljenja za komunalne poslove biće imenovan Predrag Ljubojević.

SDA pripala su šefovska mjesta u Odjeljenju za obrazovanje i Odjeljenju za zdravstvo, na koja će doći Rizo Čivić, odnosno Admir Čandić.

Stranka za BiH predložila je Belmira Agića na mjesto glavnog koordinatora Vlade, a ovoj stranci pripalo je mjesto šefa Odjeljenja za javne poslove, koje će voditi dosadašnji šef Rifat Mujanović.

Brčanski HDZ BiH dobio je Odjeljenje za privredni razvoj, čiji će šef biti Pero Gudeljević, a HSS Odjeljenje za poljoprivredu, na kome ostaje šef iz prethodnog sastava Vlade u ovom resoru - Pejo Mendeš.

Na predloženoj listi su i dva savjetnika gradonačelnika, od kojih je jedan Safet Rizvanović iz Stranke za BiH, a drugi Nedžad Puhovac, nestranačka ličnost, koji je od početka rata do sada živio u Australiji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE