• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvori u RS bezbjedni?

"Nema procjena da se može ponoviti slučaj 'Ustikolina'", rekao ministar pravde RS.

 Zatvori u RS bezbjedni? Izvor: MONDO

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman rekao je da je, prema procjeni svih direktora kazneno popravnih ustanova, bezbjednosna situacija u zatvorima RS na zadovoljavajućem nivou i da nema procjena da se može dogoditi ono što se u utorak veče desilo u zatvoru u Ustikolini.

"Što se tiče izvršavanja određenih krivičnih djela lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora moramo shvatiti da nakon izdržanog jednog dijela kazne zatvorenici mogu da koriste određene pogodnosti. U toku sedam dana zatvorenik ima pravo na 24 časa slobodno i u toku mjeseca jedan vikend slobodan, te druga odsustva", rekao je Selman novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da će, na osnovu rješenja o korištenju pogodnosti, nadležni pripadnici policije i centara za socijalni rad obaviti provjere u mjestu boravka izdržavaoca kazne, a da će direktori zatvora, u zavisnosti od ocjena provjere, odlučivati o korištenju pogodnosti za zatvorenike s ciljem sprečavanja njihovog povratka u krivično djelo.

Selman je istakao da se mora imati u vidu da su domaći zakoni usklađeni sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i da u skladu sa tim moraju imati pravo na određene pogodnosti prilikom izdržavanja kazne zatvora.

Ministar pravde RS je naglasio da još ne može da kaže da nema korupcije u zatvorima RS, ali da je ima sve manje, kao i da je sve manje prigovora zatvorenika.

"Institucije u okviru Ministarstva pravde počele su da funkcionišu u skladu sa važećim propisima, a to su instituti pomilovanja i uslovnog otpusta tako da smatramo da smo u tom pogledu uspjeli da nivo korupcije u tom segmentu svedemo na što manji nivo", rekao je Selman.

On je najavio da će Ministarstvo pravde i dalje raditi na sprečavanju korupcije da bi se ta pojava u potpunosti iskorijenila.

Devet zatvorenika je pobjeglo iz zatvora u Ustikolini u Federaciji BiH, od kojih je osam uhapšeno. Zatvorenici su oteli oružje od stražara zatvora nakon čega su sa dva automobila pobjegli prema Sarajevu kroz teritoriju RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE