• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Shefer: BiH treba ustavne reforme

"BiH su potrebne ustavne reforme, a razvoj događaja u vezi sa distriktom Brčko ohrabruje", rekao generalni sekretar NATO.

 Shefer: BiH treba ustavne reforme  Izvor: MONDO

Jap de Hop Shefer ocijenio je da su dobra dostignuća BiH na planu ispunjavanja ciljeva unutar Individualnog partnerskog akcionog plana za BiH (IPAP) i Intenziviranog dijaloga.

Istakao je da su BiH potrebne ustavne reforme, kao i da je ohrabrujući razvoj događaja u vezi sa distriktom Brčko.

On je naglasio da treba raditi na rješavanju političkih pitanja u BiH da bi se nastavile reforme s ciljem približavanja BiH NATO-u.

Shefer se susreo sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem koji je posjetio NATO štab u Briselu, a sastanku su prisustvovali i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Klaudio Bisonjero, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, te zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak, saopšteno je iz MIP-a BiH.

Ministar Alkalaj izrazio je zadovoljstvo pozitivnim ocjenama NATO-a u vezi sa Individualnim partnerskim akcionim planom za BiH kao i Intenziviranog dijaloga i istakao da će konačna odluka o Akcionom planu za članstvo /MAP/ biti donesena u konsultacijama sa saveznicima.

On je izjavio da postoji volja političkih lidera za nastavak razgovora radi prevazilaženja aktuelnih političkih pitanja, te da bi bilo dobro da OHR ostane u BiH do ispunjenja svih uslova potrebnih za transformisanje u misiju specijalnog predstavnika EU.

Alkalaj je informisao Shefera o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, o procesu reformi s ciljem evroatlantskih integracija, naglasivši da u BiH postoji konsenzus u tom pogledu.

"Najbolji pokazatelj toga je doprinos BiH u mirovnoj misiji ISAF-a, što pokazuje opredijeljenost BiH međunarodnom miru i bezbjednosti", istakao je Alkalaj.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE