• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijan: Distrikt će trajno funkcionisati

Za supervizora Rafija Gregorijana najvažnije je da se obezbijediti potpuna primjena Konačne arbitražne odluke za Brčko.

 Gregorijan: Distrikt će trajno funkcionisati Izvor: MONDO

Amandman na Ustav BiH koji se odnosi na pozicioniranje distrikta Brčko na način kako je to definisala Konačna arbitražna odluka, dobio je punu podršku svih učesnika na prvoj javnoj raspravi u Brčkom.

Predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Doma naroda parlamenta BiH Ivo Miro Jović istakao je da je, iako je amandman mali korak u promjeni Ustava BiH, ovo veliki događaj, jer je riječ o prvoj javnoj raspravi o prvom amandmanu koji je pokazao da su dogovori u BiH mogući.

"Raduje me ta činjenica, posebno potpuna podrška koju su predloženom tekstu dali zvaničnici lokalne vlasti i građani u Brčkom. Ne vidim razlog za drugačija politička promišljanja bilo koje političke opcije i očekujem usvajanje amandmana u oba doma parlamenta BiH", rekao je Jović, prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Osim predsjedavajućih ustavno-pravnih komisija u oba doma Parlamentarne skupštine, kao i njihovih zamjenika i članova ovih radnih tijela, raspravi su prisustvovali supervizor za Brčko Rafi Gregorijan, zvaničnici lokalne vlasti i građani Brčkog.

Za supervizora Rafija Gregorijana najvažnije je da se obezbijediti potpuna primjena Konačne arbitražne odluke za Brčko, uz pristup distrikta Ustavnom sudu i zaštitu interesa ove autonomne lokalne samouprave, što je uslov i za prestanak supervizije.

" Vjerujem da ću biti u prilici da obavijestim Tribunal za Brčko da je amandman usvojen i Konačna odluka u cijelosti implementirana, što znači da distrikt trajno funkcioniše", rekao je Gregorijan.

U raspravi je izraženo jedinstveno mišljenje da je amandman za Brčko dobar za ovu lokalnu zajednicu i za cijelu BiH, a da bi ulazak u promjene teksta mogao ugroziti cijeli proces i nastavak dogovora o promjenama Ustava.

Predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefik Džaferović najavio je javne rasprave o ovoj temi u Tuzli, Banjaluci i Mostaru, kojima će prisustvovati i najviši funkcioneri lokalne vlasti distrikta, a za 17. mart u Sarajevu nakon čega će biti nastavljena procedura u parlamentu BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE