• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodice poginulih ne plaćaju sudske takse

Porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida VRS, te porodice civilnih žrtava rata oslobođene su od takse na podneske, sudske odluke i uvjerenja

 Porodice poginulih ne plaćaju sudske takse Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, kojim se porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida VRS, te porodice civilnih žrtava rata oslobađaju od takse na podneske, sudske odluke i uvjerenja.

Obrazlažući poslanicima ovaj nacrt zakona, ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da je Vlada RS ovaj zakon uputila u skupštinsku proceduru radi ublažavanja negativnih posljedica svjetske ekonomske krize na privredu RS.

Selman je rekao da će se ovim zakonom za uknjiženje hipoteke za odobrenje kredita za privrednu djelatnost uplaćivati taksa u vrijednosti predmetnog pravnog posla u iznosu od 0,1 odsto ili najviše do 50.000 KM, umjesto 0,2 odsto ili najviše do 100.000 KM kako je regulisano u važećem tarifnom broju 14.

Poslanik SNSD-a Zora Vidović smatra da bi ova taksa trebalo potpuno da bude ukinuta.

Osim toga, Narodna skupštine usvojila je i Nacrt zakona o vinu i rakiji kojim se uređuju njihova proizvodnja od grožđa i voća i zaštita geografskog porijekla.

Zakonom se uređuje i izrada i vođenje vinogradskog katastra, uslovi za stavljanje u promet vina i rakije, proizvodnja i uslovi za stavljanje u promet ostalih alkoholnih pića koja se proizvode uz upotrebu destilata od grožđa, voća i vina, kao i rafinisanog etil-alkohola.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Vid Kopanja rekao je da se ovaj zakon donosi, jer se savremena proizvodnja hrane bazira na proizvodnji kontrolisane, kvalitetne, bezbjedne i zdrave hrane koja potrošaču garantuje zdravstveno sigurnu hranu.

Zbog masovne upotrebe ovih proizvoda, obavezna je stručna kontrola njihovog kvaliteta, zdravstvene i ostalih vidova ispravnosti, a koja će biti regulisana donošenjem niza podzakonskih akata radi usklađivanja standarda u proizvodnji i prometu ovih proizvoda sa EU, rekao je Kopanja.

Prema Nacrtu zakona, rakiju i vino može proizvoditi fizičko lice i privredno društvo, odnosno drugo pravno lice i preduzetnik koji se bave proizvodnjom vina, rakije, ostalih alkoholnih pića i alkohola, koji mora imati odvojene prostorije za njihovu proizvodnju, čuvanje i doradu, kao i prostorije za čuvanje sredstava koja se koriste u proizvodnji i doradi grožđa i voća.

Proizvođačem se ne smatra i ne podliježe zakonskim odredbama fizičko lice koje vino i rakiju proizvodi za sopstvenu potrošnju.

Prema odredbama ovog nacrta zakona, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi pravilnik kojim propisuje minimalne tehničko-tehnološke uslove koje moraju da ispunjavaju prostorije za proizvodnju vina, rakije, ostalih alkoholnih pića i alkohola.

Poslanik SDS-a Goran Perković rekao je da bi nacrt zakona o vinu i rakiji trebalo da detaljnije precizira ovu oblast kako bi se afirmisala domaća proizvodnja.

Poslanik SNSD-a Gordana Đurić rekla je da bi u kasnijoj proceduri trebalo razdvojiti vino i rakiju u posebne zakone zbog specifičnosti jednog i drugog napitka.

Narodna skupština je usvojila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, kojim se rokovi koji su predviđeni za postupanje osnovnih, okružnih i Vrhovnog suda RS u privrednim sporovima skraćuju na 15 dana.

Obrazlažući poslanicima ovaj nacrt zakona, ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da je u važećem zakonu regulisano da se pravila postupka utvrđena ovim zakonom odnose na osnovne, okružne i Vrhovni sud RS, zbog čega je bilo neophodno dodati da se odredbe ovog zakona primjenjuju i na okružne, privredne sudove i Viši privredni sud.

Selman je podsjetio da je Narodna skupština donijela Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sudovima RS, kojim se ustanovljavaju privredni i Viši privredni sud kao specijalizovani sudovi koji odlučuju u privrednim sporovima, postupcima stečaja i likvidacije preduzeća, kao i u poslovima registracije privrednih subjekata. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE