• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Varga: Moguće ukidanje viza do kraja godine

Ambasador Mađarske u BiH Imre Varga izjavio je da je BiH na sredini puta ispunjavanja uslova iz ''Mape puta''.

 Varga: Moguće ukidanje viza do kraja godine Izvor: MONDO

On je rekao i da bi, ukoliko se nastavi napredak u primjeni ostalih uslova, EU mogla krajem ove godine donijeti političku odluku o ukidanju viznog režima za građane BiH.

Varga je na javnoj tribini "Mapa puta - ukidanje viznog režima" u Istočnom Sarajevu istakao da njegova zemlja smatra da za građane BiH treba ukinuti vize što prije, napomenuvši da o tome ne odlučuje samo Mađarska, već da treba zadovoljiti kriterijume svih zemalja članica EU.

"Morate ispuniti zahtjeve najrigoroznijih i najpreciznijih članova EU koji ne gledaju kroz prste. Mislim da je BiH apsolutno sposobna da ispuni zadatke iz Mape puta, jer su to ranije učinile i druge zemlje", rekao je ambasador Mađarske.

Prema njegovim riječima, Sporazum o viznim olakšicama EU sa BiH donio je veliko olakšanje aplikantima za vize u Ambasadi Mađarske u BiH, navodeći da prošle godine 60 odsto traženih viza nije naplaćeno.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić, koja je učestvovala na tribini, istakla je da velika zabluda onih koji misle da se pitanje ukidanja viza rješava samo uvođenjem biometrijskih pasoša.

Ona je podsjetila da je u toku posjeta ekspertskih timova Evropske komisije koji obavljaju procjenu o tome šta je urađeno u provođenju ''Mape puta''.

Majkićeva je rekla da je BiH najveći posao preostao i da je najmanje urađeno u dijelu ''Mape puta'' koji se odnosi na bezbjednosne institucije, odnosno javni red i bezbjednost.

Javnu tribinu otvorio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Gojko Drašković, istakavši da je to drugi ovakav skup održan u saradnji sa Evropskim pokretom BiH.

Prije tribine Varga je održao sastanak sa Draškovićem, koji je istakao namjeru da ova opština prednjači u BiH kada je riječ o evropskom integrisanju lokalnih zajednica. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE