• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasić: Ganić bi bio uhapšen da je u RS

Ejup Ganić bio bi uhapšen i predan pravosudnim urganima ukoliko bi se našao na teritoriji RS, poručili su iz MUP-a RS.

 Vasić: Ganić bi bio uhapšen da je u RS Izvor: MONDO

Načelnik Uprave kriminalističke policije RS Gojko Vasić rekao je da bi pripadnici MUP-a RS osim člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića uhapsili i bilo kojeg od preostalih 18 osumnjičenih za ratne zločine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine da se nađu u RS.

On je naveo da pripadnici MUP-a RS moraju privesti osumnjičene čim za njima budu raspisane međunarodne potjernice.

"Poslije hapšenja, predali bi ih nadležnim pravosudnim organima, a budući da su državljani BiH, tu bi se priča vjerovatno i završila, jer ne mogu da budu izručeni Srbiji koja je za njima nedavno raspisala potjernice zbog zločina počinjenih u Dobrovoljačkoj", rekao je Vasić za izdanje "Fokusa" od četvrtka.

Prema njegovim riječima, ne zna se da li bi uhapšeni, nakon utvrđivanja državljanstva, bili pušteni, jer se i pred domaćim pravosu|em vodi postupak u slučaju "Dobrovoljačka".

On je podsjetio da su i nadležni organi RS prije nekoliko godina kompletirali izvještaj o Dobrovoljačkoj ulici, kao i o "Tuzlanskoj koloni" i brojnim drugim zločinima počinjenim nad srpskim civilima i vojnicima u proteklom ratu i da su ga predali Tužilaštvu BiH. Sud BiH još se nije izjasnio o ovom pitanju.

Vasić je upozorio da se neki predmeti ponovo vraćaju u fazu istrage, iako su izvještaji kompletirani i uredno predati Tužilaštvu BiH.

On je objasnio da novu istragu vodi SIPA i da su njeni pripadnici tražili od MUP-a RS podatke o nekim predmetima i svjedocima.

"Znate kako sve to izgleda svjedocima s kojima smo već jednom obavili razgovore, a sad im dolazi Sipa i postavlja ista pitanja. Da ne pričam o tome da smo prikupili sve moguće dokaze, obišli teren, sačinili potpun izvještaj i predali ga nadležnim pravosudnim organima. Mislim da je u pitanju čista kupovina vremena", pojasnio je Vasić.

MUP Srbije raspisao je krajem februara potjernicu za 19 lica osumnjičenih za napad na kasarnu i bolnicu u Sarajevu i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Među osumnjičenima je i tadašnji član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić.

Potjernica je raspisana na zahtjev istražnog sudije Vijeća za ratne zločine u Beogradu Milana Dilparića.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE