• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potraga za Mladićem u Banjaluci

Pripadnici EUFOR-a od ranih jutarnjih časova u Banjalucu pretresaju objekat Dušana Todića, bivšeg saradnika Ratka Mladića.

 Potraga za Mladićem u Banjaluci Izvor: MONDO

Iz EUFOR-a je saopšteno da se pretres objekta u Ulici Miloša Obilića u banjalučkom naselju Obilićevo sprovodi na zahtjev Haškog tribunala radi pronalaska informacija koje bi mogle koristiti u potrazi za generalom Mladićem.

EUFOR je iz objekta, čiji je vlasnik Dušan Todić, bivši vojni saradnik generala Ratka Mladića, izuzeo određene stvari i u toku je potraga za kompakt diskovima, mobilnim telefonima i sličnim predmetima, izjavio je Srni portparol EUFOR-a Pat Kalahan.

On je rekao da je cilj pretresada pronađu dokaze koji bi potvrdili da se Todić može dovesti u vezu sa generalom Mladićem.

Kalahan kaže da bi akcija uskoro trebalo da bude okončana.

"Na licu mjesta nalazi se 60 pripadnika EUFOR-a zajedno sa policijom RS i nekoliko lica iz NATO-a. Porodica Todić u potpunosti sarađuje tokom pretrage", istakao je Kalahan.

Operacija je pokrenuta kao dio šire, regionalne strategije u okviru koje je do sada izvedeno više sličnih akcija usmjerenih protiv mogućih pripadnika mreže pomagača u Srbiji.

EUFOR navodi da i ovu akciju provodi u saradnji sa snagama NATO-a i MUP-a Republike Srpske, kao i u slučaju dosadašnjih operacija izvedenih protiv lica osumnjičenih za ratne zločine.

Pravni osnov operacije je mandat Haškog tribunala, EUFOR-a i NATO-a, u skladu sa odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednsoti UN-a i Opštim mirovnim sporazumom za mir u BiH, navodi se u saopštenju.

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja izjavila je Srni da je MUP obaviješten o ovoj akciji koja je počela u tri časa. Navela je da pripadnici MUP-a RS pružaju podršku ovoj akciji ali ne učestvuju u pretresu.

Todić je nekadašnji pripadnik 410. vojnoobavještajnog centra, koji je nekoliko godina ranije rasformiran na insistiranje međunarodnih snaga u BiH.

Kako lokalni mediji nezvanično saznaju, Duško Todić je bio direktor tehnike za prisluškivanje u 410. odredu.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE