• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U kući Todića tražili dokaze o Mladiću

Pripadnici Eufora u Banjaluci završili su pretres kuće Dušana Todića, bivšeg saradnika Ratka Mladića.

 U kući Todića tražili dokaze o Mladiću Izvor: MONDO

"U akciji je izuzeto sedam kutija materijala i dva kućišta računara", potvrdio je portparol Eufora Patrik Kalahan.   

On je ocijenio uspješnom devetočasovnu akciju tokom koje su predstavnici Haškog tribunala obavili razgovor sa  Todićem i njegovom suprugom. Kalahan je istakao da je Todić sa porodicom u potpunosti sarađivao sa Euforom tokom akcije.

"Operacija je trajala devet časova i u njoj je učestvovalo nekoliko međunarodnih organizacija i agencija. Mi svi imamo zajednički cilj, a to je da razbijemo mrežu pomagača lica optuženih za ratne zločine", rekao je Kalahan novinarima. 

Cilj operacije je bio sam Duško Todić, ali u Euforu kažu da su bili  "svjesni" da se donedavno u prizemlju njegove kuće nalazila firma za obezbjeđenje "Alfa sekjuriti".

U akciji nije bilo nikakvih incidenata.   

Kalahan se zahvalio predstavnicima Haškog tribunala, koji su, prema njegovim riječima, u potpunosti sarađivali zajedno sa Euforom i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS.  

Dušan Todić i njegova supruga novinarima nisu željeli komentarisati pretres njihove kuće. Todić je nekadašnji pripadnik 410. vojnoobavještajnog centra, koji je nekoliko godina ranije rasformiran na insistiranje međunarodnih snaga u BiH.

Kako lokalni mediji nezvanično saznaju, Duško Todić je bio direktor tehnike za prisluškivanje u 410. odredu.

Inače, za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića u Srbiji su optuženi: Marko Lugonja, Tatjana Vasković, Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Ljiljana Vasković, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Predrag Ristić, Bojan Vasković i Borislav Ivanović.

Sudski proces protiv njih vodi se u Beogradu, a milion evra ponuđeno je kao nagrada onom ko da pouzdanu informaciju o lokaciji na kojoj se skriva Ratko Mladić.

Bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić, koji je više od 13 godina u bjekstvu, optužen je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u BiH.

Optužnica Haškog tribunala Mladića tereti za genocid u Srebrenici, ubijanje civila u Sarajevu te za ratne zločine počinjene u nizu drugih mesta u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE