• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pala" međunarodna kriminalna grupa

U velikoj akciji Sipe na području Sarajeva uhapšeno deset narko-dilera. Sipa najavila nastavak akcije i nova hapšenja.

 "Pala" međunarodna kriminalna grupa Izvor: MONDO

Predstavnici Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa), Policije i EUPM-a saopštili u Tužilaštvu BiH u Sarajevu da je u srijedu uhapšeno nekoliko osoba na širem području Sarajeva, članova međunarodne organizovane kriminalne grupe koja koja se već duže bavi trgovinom drogama, prvenstveno heroinom, ali i drugim opojnim sredstvima.

Akcija se, kako je saopšteno, nastavlja i u četvrtak, a čekuje se još hapšenja.

U koordinisanoj akciji Tužilaštva BiH koje je vodilo višemjesečnu istragu protiv ove grupe osoba s područja BiH, Srbije i Hrvatske, SIPA-e i policije Kantona Sarajevo u srijedu su na širem području Sarajeva obavljeni pretresi na 10 lokacija i uhapšeno devet osoba.

Uhapšeni su: Enis Hajdarević, Almir Šaljić, Amir Guđević, Emir Kaknjašević, Edin Poturović Softa, Samir Bibić, Samir Palo, Ismet Gracan, Fuad Čolpa koji je pušten nakon što je dao izjavu u prostorijama Sipe.

Četvorica uhapšenih su državljani Srbije, a ostali BiH. Neki od njih imaju i dvojno državljanstvo, Srbije i BiH, a jedna osoba iz ove grupe već izdržava kaznu zbog krivičnih djela i koristila je pogodnosti izlaska iz zatvora tokom vikenda kada se uključivala u ovu kriminalnu akciju, izjavio je novinarima u Sarajevu Jasmin Gogić, načelnik Regionalne kancelarije Sipe.

U okviru predmetne istrage proteklih mjeseci Tužilaštvo BiH je u koordinaciji sa Sipom, Tužilaštvom Kantona Sarajevo i Tužilaštvom ZDK-a, kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova u Sarajevu i Zenici, a s ciljem očuvanja tajnosti istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, uhapsilo Alena Papića i Adnana Rujanca od kojih je oduzeta značajna količina opojnih droga.

Drev Engel, šef odjela za organizovani kriminal u Tužilaštvu BiH rekao je da je u proteklim mjesecima trajanja istrage oduzeto je 2,5 kilograma heroina, 100 grama spida, 10 grama kokaina, 200 grama kanabisa i 51 doza ekstazija. Ukupna tržišna vrijednost oduzete droge je 250.000 KM, a prilikom pretresa je pronađeno i privremeno oduzeto oko 100.000 KM za koje se sumnja da potiču od nedozvoljene trgovine drogom.

Savjetnik u EUPM-u Brajan Donli kaže da rezultati ove akcije nisu zanemarivi  jer je razbijena organizovana međunarodna kriminalna grupa.

U akciji su oduzeti i određena količina vatrenog naoružanja i četiri vozila, a posebnu ulogu prilikom hapšenja organizatora pripadnika ove zločinačke organizacije imala je specijalna jedinica Sipe.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE