• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bonska ovlašćenja - za ili protiv?

Šef Poslaničkog kluba SDS-a u Borislav Bojić smatra da novi visoki predstavnik u BiH ne bi trebalo da poseže za bonskim ovlašćenjima.

 Bonska ovlašćenja - za ili protiv? Izvor: MONDO

Bojić smatra da je to surogat demokratije i apsolutno neprihvatljivo i da domaće institucije vlasti treba da preuzmu obavezu za vođenje BiH.

"Smatram da je visoki predstavnik davno trebalo da završi svoj mandat i da preraste u kancelariju specijalnog predstavnika EU", rekao je Bojić danas Srni, reagujući na jučerašnju odluku EU da imenuje austrijskog diplomatu Valentina Incka za specijalnog predstavnika EU u BiH.

Bojić je rekao da je nemoguće da neko u BiH kaže da živi u demokratskoj zemlji u situaciji kada visoki predstavnik donosi i tumači zakone.

"OHR-a već odavno ne treba da postoji u BiH. Svako njihovo djelovanje u smislu donošenja zakona i izmjena Ustava je nešto što nije demokratski i nije apsolutno prihvatljivo", dodao je Bojić.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke  Republike Srpske u Narodnoj skupštini RS Milanko Mihajlica smatra da neće doći do bitnije promjene mandata OHR-a u BiH, što znači da će BiH i dalje biti pod protektoratom međunarodne zajednice.

"Deplasirano je uopšte voditi bilo kakvu raspravu o evropskim integracijama sve dok se BiH, praktično, nalazi pod protektoratom", rekao je Srni Mihajlica, reagujući na jučerašnju odluku EU da imenuje austrijskog diplomatu Valentina Incka za specijalnog predstavnika EU u BiH.

On je naveo da to potvrđuje činjenica da će i novi visoki predstavnik zadržati bonska ovlaštenja koja omogućavaju smjene, nametanja amandmana na ustave i zakonskih rješenja bez obzira na stav parlamenata.

EU imenovala je Incka za specijalnog predstavnika EU u BiH, čime je on postao i kandidat za visokog predstavnika u BiH, rekao je portparol specijalnog predstavnika EU u BiH Eldar Subašić.

"Ovaj proces nije završen. Sada je na Upravnom odboru Savjeta za primjenu mira da imenuje visokog predstavnika i proslijedi njegovo ime Savjetu bezbjednosti UN", naveo je Subašić.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE