• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS neće u distrikt Sarajevo

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da nema govora da u okviru budućih ustavnih promjena bude formiran distrikt Sarajevo koji će obuhvatiti dio RS.

 Dodik: RS neće u distrikt Sarajevo Izvor: MONDO

Dodik je istakao da je ideja o distriktu Sarajevo samo san političara iz Federacije BiH /FBiH/.

"Bošnjački političari pod prisilom činjenice da je u Sarajevu sve manje Srba i Hrvata sada su našli spasonosnu priču da govore o Sarajevo distriktu koji bi trebalo da obuhvati i opštine koje pripadaju RS", rekao je premijer Srpske gostujući na Radio-televiziji Istočno Sarajevo.

Govoreći o ustavnim promjenama u BiH, Dodik je rekao da treba da ih urade političari koji, prije svega, imaju legitimitet od naroda, naglasivši da je to teška strateška borba.

"Smatram da u ovom trenutku imam taj legitimitet i radim u najboljem interesu, prije svega, za RS. Kod ustavnih promjena pomaže jasan plan i jasno uvjerenje da je to što radite ispravno", naveo je Dodik.

On je istakao da je BiH u stalnoj krizi dogovora, jer nema konzistentnih pregovarača ili dogovorača na strani FBiH.

"Nisu prihvatljivi prijedlozi o bilo kakvom ustavnom preuređenju BiH koji ne uvažavaju RS, njen političko-teritorijalni kapacitet, činjenicu da je RS sastavni dio BiH i koji žele da minimiziraju naše nadležnosti", dodao je Dodik.

Premijer Srpske je naglasio da je međunarodna zajednica napravila stratešku grešku u provođenju Dejtonskog sporazuma, promovišući duh, a ne slovo sporazuma.

On je pojasnio da provođenje slova Dejtonskog sporazuma podrazumijeva da se primijeni i provede ono što je napisano, te smatra da bi u tom slučaju već sada imali funkcionalnu BiH.

Prema Dodikovim riječima, međunarodna zajednica u BiH počela je da kreira Ustav, rješenja, nameće zakone, smjenjuje ljude, što je dovelo do situacije u kojoj se sada nalazi.

"RS traži svoje mjesto u okviru Dejtonskog sporazuma i ništa više, kao Republika koja je prihvaćena unutar BiH i spremna da kaže da je BiH međunarodni politički okvir koji je prihvatljiv", naglasio je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE