• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je skrivao podatke o donacijama?

Istražna komisija parlamenta BiH utvrdila je da ne postoje podaci o utrošku više od sedam milijardi KM donacija za obnovu BiH

 Ko je skrivao podatke o donacijama? Izvor: MONDO

Parlament BiH nedavno je, sa četiri godine zakašnjenja, Tužilaštvu BiH dostavio izvještaj svoje istražne komisije koja je utvrdila nepostojanje podataka o utrošku više od sedam milijardi KM donacija za obnovu BiH.

Istražna komisija parlamenta BiH, kojom je predsjedavao Tihomir Gligorić, i čiji je izvještaj tek nedavno upućen Tužilaštvu, utvrdila je da ne postoje podaci o utrošku više od sedam milijardi KM, pišu "Nezavisne novine" u izdanju za petak.

"Utvrdili smo da je u BiH stiglo oko 11,8 milijardi KM od raznih donatora, te još tri milijarde KM od Evropske komisije. Podaci Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da je oko 7,2 milijarde KM utrošeno u poznate projekte. Nepoznanica je kako je potrošen ostatak novca. Ne znam zašto naš izvještaj više od četiri godine nije bio dostavljen nadležnim istražnim organima, jer smo mi svoj posao završili još 2005. godine", rekao je Gligorić.

Parlamenti BiH i FBiH ponovo su formirali svoje komisije koje bi trebalo da utvrde precizne iznose prispjelih donacija i načine njihova utroška. Nova komisija parlamenta BiH osnovana je početkom ove godine, a federalna početkom ove sedmice.

"Ranije su postojale komisije koje su pokušale utvrditi koliko je novca donirano BiH, te kako je utrošen. Ove komisije su bile onemogućene da završe svoj posao, jer je nekom, očigledno, stalo da sakrije kako je trošen donirani novac", rekao je poslanik Bosansko-hercegovačke patriotske stranke u Parlamentu FBiH Kerim Lučarević, na čiju je inicijativu u utorak, 10. marta, formirana ova komisija.

On je rekao da će Komisija federalnog parlamenta istraživati trošenje donacija za period 1996-2008. godina, u saradnji s državnom komisijom koja će raditi cjelokupnu istragu za cijelu BiH.

Ranija komisija Parlamenta FBiH istraživala je donacije prispjele u prve dvije poratne godine, a Lučarević tvrdi da je ova komisija utvrdila nenamjensko trošenje oko dvije milijarde KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE